A szakemberek elmondása szerint a cseresznye piros húsában és héjában megtalálható gyulladásgátló anyagok, mindenekelőtt pedig az antioxidánsok miatt képes megakadályozni a köszvényes rohamokat ez a szezonális gyümölcs, ami betegek millióinak jelenthet enyhülést világszerte. A köszvény nem más, mint egy ízületi gyulladás, amely minden esetben hirtelen fellépő, és igencsak komoly fájdalmakat produkáló rohamokat okoz. Ilyen esetekben a lábízületek bedagadnak, amit a vérben megtalálható magas húgysav-koncentráció okoz.
A legfrissebb bizonyítást a Bostoni Egyetem kutatói dolgozták ki, valamivel több, mint 600 köszvénytől szenvedő beteg részvételével, akik átlagosan 54 évesek voltak. Az orvosok egy teljes éven keresztül követték nyomon a pácienseket, akiknek folyamatosan naplót kellett vezetniük tüneteikről, gyógyszereikről és étrendjükről. Az összes résztvevő a vizsgálat alatt valamivel több, mint 1200 rohamot jegyzet fel.
A fókuszcsoport egyik fele a vizsgálati időintervallumban fogyasztott cseresznyét, másik felük azonban egyáltalán nem. Ezek alapján kimutatták, hogy azok a páciensek, akik fogyasztottak a gyümölcsből, mintegy 40 százalékkal ritkábban produkáltak rohamokat, mint azok, akik nem ettek cseresznyét. Az orvosok szerint ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, naponta legalább 30 szem cseresznyét kell fogyasztanunk, amit kompót formájában akár egész évben megtehetünk, ha a betegségtől szenvedünk.