Az eper tehát így nem csak azoknak a gyümölcsöknek a táborát fogja erősíteni a jövőben, amelyek tele vannak C-, A- és B-vitaminnal, hanem a napozás szerelmeseinek is közkedvelt ételévé léphet elő. A tudomány ugyanis bebizonyította, hogy azok a bőrsejtek, amelyeket eperkivonattal kezeltek, maximális védettséget élveztek a káros ibolyántúli sugarakkal szemben. A kutatók egyelőre még nem tudták bizonyítani, de úgy vélik, hogy ezért a védő hatásért a gyümölcs piros színét adó antocianion tehető felelőssé, amely egyébiránt a cukorbetegség kockázatát is lecsökkenti.
Sara Tulipani, a Barcelona Egyetem professzora és a kutatás vezetője elmondta, hogy az eperben megtalálható vegyületekről már korábban kiderült, hogy magas antioxidáns-tartalommal bírnak, ezért daganatellenes és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Habár közvetlen kapcsolatot ezek között az anyagok és a bőrvédő hatás között még nem mutattak ki, de a kísérletek bizonyítékai indokot adtak arra, hogy a jövőben újabb kutatások induljanak meg az epernek a bőrsejtekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, hiszen egyelőre embereken még nem, csupán bőrsejt-kultúrákon tesztelték a fényvédő hatást.