3 °C
erős felhőzet
2023. december 11., hétfő
Árpád

A káros UV-sugárzás ellen is védelmet nyújt az eper

2014. április 13.
2.2081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy olasz és spanyol kooperációban elkészült kutatás bebizonyította azt a korábbi feltételezést, miszerint az eperfogyasztással megvédhetjük szervezetünket, de legfőképpen bőrünket a káros UV-sugaraktól.
 


Az eper tehát így nem csak azoknak a gyümölcsöknek a táborát fogja erősíteni a jövőben, amelyek tele vannak C-, A- és B-vitaminnal, hanem a napozás szerelmeseinek is közkedvelt ételévé léphet elő. A tudomány ugyanis bebizonyította, hogy azok a bőrsejtek, amelyeket eperkivonattal kezeltek, maximális védettséget élveztek a káros ibolyántúli sugarakkal szemben. A kutatók egyelőre még nem tudták bizonyítani, de úgy vélik, hogy ezért a védő hatásért a gyümölcs piros színét adó antocianion tehető felelőssé, amely egyébiránt a cukorbetegség kockázatát is lecsökkenti.

Sara Tulipani, a Barcelona Egyetem professzora és a kutatás vezetője elmondta, hogy az eperben megtalálható vegyületekről már korábban kiderült, hogy magas antioxidáns-tartalommal bírnak, ezért daganatellenes és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Habár közvetlen kapcsolatot ezek között az anyagok és a bőrvédő hatás között még nem mutattak ki, de a kísérletek bizonyítékai indokot adtak arra, hogy a jövőben újabb kutatások induljanak meg az epernek a bőrsejtekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, hiszen egyelőre embereken még nem, csupán bőrsejt-kultúrákon tesztelték a fényvédő hatást.
5 hozzászólás

vyck66

10 éve, 5 hónapja és 7 napja

Én is szeretem az epret már alig várom a kertemben

válasz erre

csillucs

10 éve, 6 hónapja

Akkor napozáshoz epret fogok enni.

válasz erre

Lili

10 éve, 6 hónapja és 1 napja

Imádom az epret, úgyhogy különösen örülök a hírnek!

válasz erre

Hampster

10 éve, 6 hónapja és 1 napja

Hihetetlen hogy mennyi mindenre jók a zöldségek, gyümölcsök! Néha csak kapkodom a fejem...

válasz erre

zsebibaba

10 éve, 6 hónapja és 1 napja

Jézusom de jól néz ki ez az eper! Imádom, ma is fogok enni.

válasz erre