17 °C
tiszta égbolt
2024. április 13., szombat
Ida

A káros UV-sugárzás ellen is védelmet nyújt az eper

2014. április 13.
2.2281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy olasz és spanyol kooperációban elkészült kutatás bebizonyította azt a korábbi feltételezést, miszerint az eperfogyasztással megvédhetjük szervezetünket, de legfőképpen bőrünket a káros UV-sugaraktól.


Az eper tehát így nem csak azoknak a gyümölcsöknek a táborát fogja erősíteni a jövőben, amelyek tele vannak C-, A- és B-vitaminnal, hanem a napozás szerelmeseinek is közkedvelt ételévé léphet elő. A tudomány ugyanis bebizonyította, hogy azok a bőrsejtek, amelyeket eperkivonattal kezeltek, maximális védettséget élveztek a káros ibolyántúli sugarakkal szemben. A kutatók egyelőre még nem tudták bizonyítani, de úgy vélik, hogy ezért a védő hatásért a gyümölcs piros színét adó antocianion tehető felelőssé, amely egyébiránt a cukorbetegség kockázatát is lecsökkenti.

Sara Tulipani, a Barcelona Egyetem professzora és a kutatás vezetője elmondta, hogy az eperben megtalálható vegyületekről már korábban kiderült, hogy magas antioxidáns-tartalommal bírnak, ezért daganatellenes és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Habár közvetlen kapcsolatot ezek között az anyagok és a bőrvédő hatás között még nem mutattak ki, de a kísérletek bizonyítékai indokot adtak arra, hogy a jövőben újabb kutatások induljanak meg az epernek a bőrsejtekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, hiszen egyelőre embereken még nem, csupán bőrsejt-kultúrákon tesztelték a fényvédő hatást.
5 hozzászólás

vyck66

10 éve, 9 hónapja és 20 napja

Én is szeretem az epret már alig várom a kertemben

válasz erre

csillucs

10 éve, 10 hónapja és 13 napja

Akkor napozáshoz epret fogok enni. röhögő smiley

válasz erre

Lili

10 éve, 10 hónapja és 13 napja

Imádom az epret, úgyhogy különösen örülök a hírnek!mosolygó smiley

válasz erre

Hampster

10 éve, 10 hónapja és 13 napja

Hihetetlen hogy mennyi mindenre jók a zöldségek, gyümölcsök!meglepett smiley Néha csak kapkodom a fejem...

válasz erre

zsebibaba

10 éve, 10 hónapja és 13 napja

Jézusom de jól néz ki ez az eper! röhögő smiley Imádom, ma is fogok enni.

válasz erre