Kezdjük cikkünket rendhagyó módon egy érdekes kérdéssel! Láttatok-e már kövér, molett, netán teltkarcsú japán hölgyet? A válasz a legtöbbeteknél vélhetően nemleges, hiszen a japán nők, de a japán férfiak többsége is olyan gasztronómiai kultúrával rendelkezik, aminek köszönhetően az ottani emberek mondhatni képtelenek arra, hogy elhízzanak. Ez azonban nem annyira genetika a részükről, mint inkább valóban gasztronómia, hiszen étkezési szokásaikban keresendő karcsúságuk titka.
Ez azonban még nem minden! A japánok sajátos diétájuknak köszönhetően - ami csak számunkra diéta, esetükben
életmód - lényegesen magasabb életkort is képesek megélni, hiszen részükről az egészséges táplálkozás teljesen természetes. Ez az életmód pedig bárki számára
könnyedén utánozható és átvehető, sőt mi több, ehhez még csak Japánba sem kell költöznünk, hiszen a japán életmódot itthon, Magyarországon is kivitelezhetjük, amire áttérve garantáltan nekünk sem kell tartanunk többé a súlyfeleslegtől.
A japánokról illendő tudni valamit: rendkívül fontosnak, mondhatni
szertartásnak tartják az étkezéseket. Ez azt jelenti, hogy sokszor, ámde rendszeresen és kis adagokban vesznek magukhoz ételt, és soha
nem éheznek, ellenben nem is eszik magukat tele. Sajátos étkezési kultúrájukból fakad, hogy soha sem esznek addig, hogy telítve érezzék magukat, így gyomrukat mintegy 75-80 százalékig töltik meg, azt is könnyű ételekkel, és amikor először érzik jóllakottnak magukat, azonnal be is fejezik a táplálkozást. Ezt a nyugati társadalmakban nevelkedettek számára elsőre talán nehéz lesz elsajátítani, de könnyű hozzászokni, ezáltal ugyanis sokkal vitálisabbá is válunk a mindennapokban.
A japánok sikerének titka ezen felül étrendjükben keresendő! A szigetország például nem engedett teret az amerikai álomnak, ezáltal nem található minden sarkon amerikai gyorsétterem, vagy lángosos, netán kolbászsütő, odaát ugyanis még a gyorséttermek is tradicionális ételeket kínálnak - legalábbis többségében. A japánoknál ezek az ételek rengeteg
halból, tenger gyümölcseiből, friss zöldségből és gyümölcsből állnak, és egyáltalán nem sóznak semmit, csak szójaszószt használnak ízesítésre, bizonyos esetekben pedig méregtelenítő és emésztést segítő fűszerkeverékeket. Ez a három összetevő hazánkban is megtalálható, könnyedén elérhető, így miért ne használhatnánk fel fogyásunk alapjaként?
Természetesen ez még nem minden! Kevesen tudják például, hogy a japánok minden nap megisznak legalább
egy csésze teát, hiszen legalább akkora hagyománya van náluk a forró főzeteknek, mint a briteknél, annyi különbséggel, hogy ők nem cukroznak, nem tejeznek, mindössze önmagában fogyasztják, ami segíti a méregtelenítést és a zsírok lebontását. A japánok híresen szeretik a gyümölcsteákat, valamint a
zöld teát is, így a fentiek mellett igyunk meg mi is naponta legalább egy csésze teát, és várjuk az eredményt. Ha a japánoknak bejön, nekünk miért ne hatna?