6 °C
erős felhőzet
2024. április 23., kedd
Béla

A húsvéti nyúl története

2014. április 20.
5.2551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Közeleg a húsvét, avagy a keresztények legfontosabb ünnepe, aminek jelentőségét ma már sokan háttérbe szorítják, hiszen a karácsony összességében nagyobb szerepet kap mind az iskolai szünet, mind az üzleti oldal tekintetében. A húsvét azonban nem csak egy csodálatos vallási ünnep, amelynek keretein belül Krisztus feltámadását ünnepeljük, hanem egy népi folklórral gazdagon átitatott alkalom is, ami főként a gyerekeknek a vidámságról és az ajándékokról szól.A húsvéti nyúl története - 2. kép

A gyerekek már egészen kicsi korban, a keresztény családokban már 2-3 évesen megtanulják, hogy húsvétkor a húsvéti nyuszi hoz nekik ajándékot, illetve piros tojásokat. Ezzel bizonyára a legtöbb olvasónk is tisztában van, arra azonban biztosan kevesebben tudják a választ, hogy mi köze a nyúlnak a húsvéthoz, Jézus feltámadásához, és egyáltalán miként képes a nyúl tojást tojni? Akárcsak a karácsony, úgy természetesen a húsvét esetében is pogány hagyományokra, a kereszténység előtti időkbe vezethető vissza a húsvét története, méghozzá az angolszász hit- és hiedelemvilág irányába kacsintgatva.

A hivatalos és elfogadott álláspont szerint a húsvét Eostre Holdistennő kultuszának a kereszténység által átvett és átdolgozott mása, amit elsőként Bede Venerabilis, középkori angol történetíró mert papírra vetni, aki kapcsolatot talált az angol "easter" - avagy húsvét - és Eostre Holdistennő neve között. Magyar változatában a kereszténységgel együtt érkezett és vettük át, így a húsvét a hús elfogyasztását, illetve az ünnepet megelőző böjti időszakot jelöli. Hogy mégis hogy kerülnek a képbe a nyulak? Roppant egyszerűen, az angol hiedelemvilág szerint a nyuszik nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Holddal, így Eostre istennőt nagyon sokszor ábrázoltak egyszerű nyúlként, így ez a kultusz és a húsvét az évek során teljesen összeforrt.

A húsvéti nyúl története - 3. kép

A húsvéti tojás történetéről már több forrást is találhatunk. Az egyik legenda szintén az angolszász kultúrához vezethető vissza, mikor is Eostre istennő egyszer egy sérült madarat talált egy mezőn. Tél volt, és nem akarta fagyhalált halni, ezért inkább átváltoztatta vastag bundájú nyúllá, ám az a nyúl korábbi madár-mivolta okán továbbra is képes volt tojásokat rakni, így a nyuszi köszönetképpen díszes tojásokat tojt, amelyeket aztán az istennőnek ajándékozott. Más források szerint a húsvéti nyuszi és a tojás eredete Németországból származik, ahol évszázadok óta él a legenda egy mágikus nyúlról, aki a jó gyerekeket egy csokitojásokkal teli kosárral ajándékozza meg húsvét alkalmából.

Egy sokkal régebbi történet szerint - ami szintén Németországból származik - élt egyszer egy asszony, aki nagyon szerette a gyermekeit, de nagyon szegény volt, így ruhára sem futotta neki. Húsvét alkalmából azonban úgy gondolta, hogy kitalál egy játékot, amivel felvidíthatja gyermekeit, így mivel nem volt otthon más, csak nagyon sok tojás, ezért kifestette, majd elrejtette őket az udvaron, a gyerekek pedig örömükben egész álló nap a tojásokat keresték. A tudósok által is elfogadott nézet szerint ugyanakkor a nyúlnak és a tojásoknak Jézus feltámadásához nincs közük, ők csak a pogány kultuszokból hátramaradt tavasztiszteletből, a termékenység megjelenéséből öröklődhettek át.
5 hozzászólás

moni1294

10 éve, 10 hónapja és 15 napja

Érdekesek ezek a mendemondák. Sosem tudtam miért tojik tojást a nyúl!

válasz erre

pilótakeksz

10 éve, 10 hónapja és 15 napja

Sok új dolgot megtudtam most. mosolygó smiley Tök jó kis olvasmány.

válasz erre

Lili

10 éve, 10 hónapja és 15 napja

Minden nap tanul az ember valami újat!

válasz erre

Minoni

10 éve, 10 hónapja és 15 napja

Tetszett ez az ismertető!mosolygó smiley

válasz erre

leoni

10 éve, 10 hónapja és 15 napja

Érdekes cikk! Egyik tojástojó nyúl történetet sem ismertem. Most meg egyszerre hármat is!mosolygó smiley

válasz erre