7 °C
erős felhőzet
2024. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

A hormonzavar ellen is kiváló a kalcium

2014. február 01.
2.1151
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy amerikai kórház kutatói bebizonyították, hogy amennyiben egy átlagos ember alacsony kalciumtartalmú étrenden él - nem fogyaszt például elég tejterméket, vagy nem étkezik változatosan - akkor könnyedén megnövekedhetnek az olyan hormonzavaros betegségek, amelyek vesekövet vagy csonttörést okozhatnak.


A kutatók ugyanis összefüggést találtak az elsődleges mellékpajzsmirigy túlműködése, valamint a kalciumhiányos étrend között, így a Brigham and Women?s Hospital elmondása szerint a kalciumbevitel megnövelésével könnyedén elkerülhető lenne ez a hosszabb távon súlyosabb szövődményekkel is járó rendellenesség. Egy átlagos felnőttnek a kutatók szerint legalább 700 milligramm kalciumot kell fogyasztaniuk, amit főként tejtermékekből és halakból tud felvenni a szervezet, ennek azonban egy átlagos ember gyakran a felét sem viszi be szervezetébe egy nap alatt.

Az amerikai kutatók egyébiránt kísérletekkel is alátámasztották eredményeiket, így közel 60 ezer nőt vizsgáltak meg és elemezték ki adataikat. A kérdéses kutatás már 1986-ban megkezdődött, amikor 39 és 66 év közötti hölgyek voltak a célközönség, akiket kérdőívek segítségével ellenőriztek a kalciumbevitellel kapcsolatban, majd négyévenként ismét felkeresték és hasonló kérdéseket szegeztek nekik.

Az eredmények tisztán kimutatták, hogy azok a nők, akik megfelelő mennyiségű kalciumot fogyasztottak el naponta, azokban 44 százalékkal, tehát közel felével alacsonyabb volt a hajlam az úgynevezett primer hiperparatireózis kockázatára, mint azokban, akik ennél csak egy kicsivel is kevesebbet fogyasztottak.
4 hozzászólás

Lili

11 éve, 1 hónapja és 8 napja

Rendszeresen iszom tejet. De nem gondoltam hogy ilyen jótékony a hatása.

válasz erre

Gucci

11 éve, 1 hónapja és 8 napja

Ezt jó tudni röhögő smiley ha hormonbajaim lesznek, akkor majd iszok sok tejet

válasz erre

Sandy

11 éve, 1 hónapja és 9 napja

Én kevés tejet iszok de ezentúl fogok.

válasz erre

Minoni

11 éve, 1 hónapja és 9 napja

Akkor majd jó sok tejet fogok inni

válasz erre