15 °C
borús égbolt
2025. május 09., péntek
Gergely

A gyomorrák kockázata is könnyedén lecsökkenthető egészséges táplálkozással

2014. január 09.
3.0911
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A World Cancer Research Fund globális rákkutatási szervezet legfrissebb tanulmányai szerint az egészséges táplálkozás segítségével a gyomorrák kialakulásának a rizikója is lecsökkenthető.


A kutatás bebizonyította, hogy többek között például a túl sok só vagy zsíros étel fogyasztása megemeli a vérnyomást, ami szívbetegségekhez és egyéb érkatasztrófák kialakulásához vezethet, de hosszú távon hozzájárul a gyomordaganat létrejöttéhez is. Nagy-Britanniában minden évben átlagosan 6000 gyomorrákos megbetegedést diagnosztizálnak, a rákkutatási szervezet számítása szerint azonban az esetek nagy többségében - a becsült érték nagyjából 14 százalék, tehát közel 1000 beteg esetében - elkerülhető lenne a probléma, ha nem fogyasztanának többet napi szinten hat gramm sónál.

A gyomorrák egy nagyon alattomos betegség, sokszor nem produkál egyértelmű tüneteket, kezelése pedig nehézkes. A kialakulás megelőzésében éppen ezért az életmódváltást és az egészséges táplálkozást kell szem előtt tartanunk, így a sófogyasztás mérséklése mellett a zsíros ételeket is el kell űznünk étrendünkből, helyettük pedig rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ezáltal a gyomorrák kockázata is alaposan lecsökkenthető.
4 hozzászólás

Móni

12 éve, 3 hónapja és 17 napja

simply red írta:
Mellesleg a vesére is igen káros hatással van a túl sok sófogyasztás. szomorú smiley
Ezt én nem is tudtam!meglepett smiley

válasz erre

simply red

12 éve, 3 hónapja és 20 napja

Mellesleg a vesére is igen káros hatással van a túl sok sófogyasztás. szomorú smiley

válasz erre

csillucs

12 éve, 3 hónapja és 20 napja

az a szerencse, hogy nem eszek sósan mosolygó smiley

válasz erre

Minoni

12 éve, 3 hónapja és 21 napja

Ennyire káros a só? meglepett smiley Azta... meglepett smiley

válasz erre