A kutatás bebizonyította, hogy többek között például a túl sok só vagy zsíros étel fogyasztása megemeli a vérnyomást, ami szívbetegségekhez és egyéb érkatasztrófák kialakulásához vezethet, de hosszú távon hozzájárul a gyomordaganat létrejöttéhez is. Nagy-Britanniában minden évben átlagosan 6000 gyomorrákos megbetegedést diagnosztizálnak, a rákkutatási szervezet számítása szerint azonban az esetek nagy többségében - a becsült érték nagyjából 14 százalék, tehát közel 1000 beteg esetében - elkerülhető lenne a probléma, ha nem fogyasztanának többet napi szinten hat gramm sónál.
A gyomorrák egy nagyon alattomos betegség, sokszor nem produkál egyértelmű tüneteket, kezelése pedig nehézkes. A kialakulás megelőzésében éppen ezért az életmódváltást és az egészséges táplálkozást kell szem előtt tartanunk, így a sófogyasztás mérséklése mellett a zsíros ételeket is el kell űznünk étrendünkből, helyettük pedig rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ezáltal a gyomorrák kockázata is alaposan lecsökkenthető.