10 °C
borús égbolt
2024. február 23., péntek
Alfréd

A fogyókúra segítője: A glikémiás index!

2013. november 15.
2.3531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A glikémiás index kifejezéssel gyakran még azok sem találkoztak, akik alapesetben sikeresen vagy sikertelenül, de túljutottak már néhány diétán a múltban. A glikémiás index azonban rendkívül fontos abban az esetben, ha a cél a sikeres fogyókúra.


Hogy mi is az a glikémiás index? Tulajdonképpen egy a táplálékok rendszerezésére szolgáló szisztéma, amely a szénhidrátok felszívódási sebessége alapján csoportosítja a különféle ételeket. A cukorbetegek és a dietetikusok számára éppen ezért nyilván nem ismeretlen a kifejezés, de jobb, ha mindenki tisztában van vele, amennyiben meg akar szabadulni a kisebb-nagyobb súlyfeleslegtől.

A glikémiás index tulajdonképpen nulla és száz között osztályozza a különféle ételeket, méghozzá az alapján, hogy azok milyen hatással vannak a szervezet vércukorszintjére. Amennyiben az érték túl magas, az a fogyókúra és egészségünk szempontjából hátrányos, amennyiben alacsony, úgy kedvezőbb.

A glikémiás indexet a Torontói Egyetem munkatársai dolgozták ki még a nyolcvanas évek derekán. A rendszer segítségével kimondásra került, hogy minél alacsonyabb egy táplálék glikémiás szintje, az annál kevesebb glükózt juttat be a szervezetbe az emésztéskor, ezáltal nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. Ha egy ételnek alacsony a glikémiás szintje, akkor abból a szénhidrátok lassan szívódnak fel, magyarán hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, ezáltal nem is hizlalnak annyira.

A legszerencsésebbek azok az élelmiszerek, amelyek 40-es érték alatti glikémiás szinttel rendelkeznek, ilyenek például a hüvelyesek, a paradicsom, a retek, az alma, a körte vagy a citrusfélék, de a teljes kiőrlésű gabona és a zsírszegény tej is ebbe a kategóriába tartozik.
5 hozzászólás

Kunoichi

8 éve, 11 hónapja és 1 napja

Nem szoktam figyelni.

válasz erre

Enci

11 éve, 1 hónapja és 18 napja

Na ezt nem is tudtam meglepett smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 26 napja

tehát 40-es érték alatti glikémiás indexű ételeket kell enni, na ezt most megjegyeztem mosolygó smiley nagyon hasznos volt ez a cikk, köszönöm

válasz erre

Mariann

11 éve, 1 hónapja és 27 napja

erről a glikémiás indexről már hallottam, a Norbiék sokat szokták emlegetni

válasz erre

Hampster

11 éve, 2 hónapja

Ennek utánaolvasok jobban, bele kell ásnom magam!

válasz erre