A kutatást végző szakavatott professzorok két különféle fókuszcsoportot vizsgáltak a kísérleti fázis során. Az egyik csoport tagjai alacsony szénhidráttartalommal rendelkező ételeket fogyasztottak a nap elején, míg a másik tagjai pedig magas protein- és szénhidráttartalmú élelmiszereket. A megfigyelések alatt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nyolc hónap elteltével az utóbbi csoport lényegesen nagyobb súlytól szabadult meg egy egészség- és zsírkímélő étrend betartása mellett, mint azok, akik szegényesen reggeliztek.
A szakemberek kutatásuk konklúzióját az Endokrin Társaság houstoni éves találkozóján tették közzé, amelyből kiderült, hogy a fogyókúrázók a legtöbb esetben az éhség és a sóvárgás problémájával találkoznak a leggyakrabban, ennek a hátterében pedig a gherlin hormon áll. Egy magas protein- és szénhidráttartalommal bíró reggelinek köszönhetően azonban ezeknek a hormonoknak elkerülhető a túlzott aktivitása, így a fogyókúra is könnyebb, mi több, sikeresebb lehet.
A vizsgálatban egyébiránt 193 túlsúlyos egyén vett részt, akiknek átlagosan a testtömeg-indexük 32 volt, átlagéletkoruk 47, diabétesz pedig egyiküknél sem állt fenn. A jelentkezőket találomra osztották be egyik vagy másik csoportra. Négy hónap elteltével a két csoport tagjai átlagosan 15 kilót fogytak, ám újabb egy hónap elteltével az alacsony szénhidráttartalmú reggelit kapott személyek átlagban 10 kilót visszahíztak, míg a bőségesen reggelizők további 7 kilótól szabadultak meg.
Samantha Heller táplálkozás-szakértő mindehhez hozzátette, hogy a kellő mennyiségű protein fogyasztása nagyobb telítettségérzetet ad és a diétázók vércukorszintjét is egyenletesen tartja, ami szintén elengedhetetlen a sikeres fogyókúrához.