A feketeszederről már korábban is kiderült, hogy rendkívül magas vitamintartalommal bír, így megtalálható benne nagy mennyiségben az A-, a C- és az E-vitamin is. A gyümölcsöt már évszázadokkal ezelőtt fogyasztották gyógynövényként is, hiszen jó hatással van a sebgyógyulásra és a zúzódásokra, mindemellett pedig baktériumölő hatásokkal is rendelkezik. A legfrissebb kutatások szerint azonban a fekete szederben olyan összetevők is megtalálhatók, amelyek szinten tartják szellemi egészségünket, így a szederfogyasztással frissen tarthatjuk memóriánkat is.
A feketeszeder a magas vitamintartalma miatt erősíti továbbá a szervezet természetes védekezőképességét úgy, hogy megtámogatja az immunrendszert, de a benne megtalálható gyümölcssavak és ásványi sók a vírusokkal is hatékonyan felveszik a versenyt, élelmi rostjai pedig az emésztésben és az anyagcserében nyújtanak hatásos segítséget.
Mivel többféle antioxidáns vegyülettel is rendelkezik, ezért véd a szabadgyökök káros hatásától, ezáltal csökkenti a rákbetegségek kockázatát. A feketeszeder leveléből évszázadokkal korábban vízhajtó teát készítettek, ezzel segítve a betegek gyógyulását.