A kutatók szerint a jótékony hatás más tejtermékeknél nem mutatható ki, de a sajt bizonyítottan csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az amerikai szakemberek egyelőre még nem értik és nem tudták bizonyítani sem, hogy a sajtnak egészen pontosan melyik összetevője válthatja ki a cukorbetegség "ellenszerét", de nagy valószínűséggel a magas fehérjetartalom, illetőleg a fogyókúrázók egyik legnagyobb ellensége, a benne megtalálható jótékony zsírsavak segíthetnek a betegség elkerülésében.
A kutatás pontos eredményei egyelőre nem ismertek, a nagy felfedezés bizonyítása és elméleti alátámasztása tehát még hátravan, de a szakemberek a jövőben magyarázattal is szolgálnak felfedezésükre, így nem kizárt, hogy mindezzel a cukorbetegség kialakulása körüli kérdésekre is válaszokat tudnak majd adni.