23 °C
borús égbolt
2024. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

A csontritkulás ellen is hatásos a mérsékelt vörösborfogyasztás

2013. november 21.
2.3561
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Nemzetközi Alkoholkutatási Tudományos Fórum legfrissebb elemzései bebizonyították, hogy a hangsúlyozottan mérsékelt alkoholfogyasztás megvédi az idősebb nőket a csontritkulás kialakulásától. A szakemberek szerint ehhez elég lesz naponta egy-két pohár vörösbor, ami ételekhez, de legfőképpen a vacsorához elfogyasztva természetes gyógyszerként funkcionál.


A kutatás több százezer változókorban lévő vagy azon átesett nőt tanulmányozott, akik a csontritkulás megelőzésének érdekében speciális gyógyszerekkel védekeztek. A szakemberek azonban bebizonyították, hogy napi 19 gramm alkohol elfogyasztásával alaposan csökkenteni lehet a régi csontok felszívódásának folyamatát és sebességét, aminek köszönhetően ez az alkoholmennyiség javítja az új és a régi csontok egyensúlyát és fokozza a csontok erősségét. A kutatás bebizonyította, hogy amikor a páciensek abbahagyták az említett alkoholmennyiség fogyasztását, a régi csont felszívódásának mértéke és sebessége ismét drasztikusan megemelkedett.

A kutatás végkövetkeztetése tehát bizonyította a hipotézist, miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás - ami maximum két deciliter vörösbor - segít megőrizni a változókor után lévő hölgyek csontegészségét és csonterejét, de a kutatás kivitelezői óvva intenek mindenkit a túlzott alkoholfogyasztástól, azok ugyanis éppen ellenkező hatást válthatnak ki az emberi szervezetben, így roncsolhatják a csontozatot és elősegíthetik a balesetekhez köthető csonttörések gyakoriságát.
5 hozzászólás

Natasha

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Vörös bort én sem szeretem

válasz erre

mokus84

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Vörösbor nagyon sok mindenre jó. De nem gondoltam volna hogy erre is!meglepett smiley

válasz erre

krisztike

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Vörösbort nem szeretem.szomorú smiley

válasz erre

zsebibaba

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

én szeretek borozni és tudom h nagyon jó hatásai vannak mosolygó smiley

válasz erre

Móni

11 éve, 7 hónapja és 2 napja

Ezt nagyon jó tudni. Érdekes amúgy mennyi mindenre jó nem?mosolygó smiley

válasz erre