A tudományos alapokon nyugvó tanulmány szerint azonban azoknál a betegeknél, akik naponta legalább hatcsészényi kávét elfogyasztanak, akár 40 százalékkal is kisebb lehet az esélye a béldaganat kialakulásának. A kedvező hatást és az immunitást minden valószínűség szerint nem a koffein okozza, hiszen a kutatás a teafogyasztókat is megvizsgálta, ám esetükben nem mutattak ki hasonlóan kedvező hatásokat. Az amerikai Országos Rákkutató Intézet szakértői közel félmillió férfit és nőt vizsgáltak meg a fenti feltevés bizonyításának érdekében, az eredmények pedig azt mutatták, hogy napi 4-5 csésze kávé már képes csökkenteni a béldaganat kialakulásának kockázatát.
Az már korábbi kutatásokból is kiderült, hogy az agydaganat kialakulása ellen a legjobb, ha naponta legalább öt csésze kávét vagy teát fogyasztunk, ezzel ugyanis negyven százalékkal csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát. Egy japán kutatás mindemellett még korábban azt bizonyította be, hogy már napi egy csésze kávéval is a felére csökkenthető a szájhoz és a felső emésztőrendszerhez kapcsolódó daganatos megbetegedések kockázata.
A kávé drasztikus mennyiségű fogyasztása mégsem javasolt senkinek, hiszen hosszabb távon roncsolhatja a fogakat, felboríthatja a gyomor egyensúlyát - stresszes embereknél gyomorrákot okozhat -, magas koffeintartalma pedig a szív- és érrendszeri betegségekhez is hozzásegíthet a magas vérnyomás által.