6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

A virágok királynője: a rózsa - fedezd fel a legszebb rózsakerteket

2023. május 31.
70.9231
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A rózsákat évezredek óta ültetik díszítő elemként a kertekbe szépségük miatt. Nincs olyan csendélet, amin ne szerepelne ez a különleges virág. A környező országokban is tetten érhető a kultusza, tőlünk nem messze található Európa legnagyobb rózsakertje, itthon Szőregen nyílnak a legszebb virágok, egy görög család pedig Szlovéniában ültette el a legtöbbet. Mutatunk három programot, amit júniusra érdemes betervezni!


Elvették a családtól, ma bárki megcsodálhatja

Szlovéniában, Sežanaban található a Mirasasso villa. Sežana Bécsből Trieszt felé fontos állomás volt, a nyári forróságban kellemes klímájú a hegyek lábánál. A kertjének különös története van: 1848-ban a gazdag trieszti, de görög származású Scaramang? család olasz típusú kertet kezdett építeni villája mellett, és megtöltötte a világ minden tájáról származó növényekkel. A család nem titkolta, hogy az ötletet a trieszti Miramare kastély adta, de azért annál jóval szerényebbet gondoltak el maguknak, egyedül a kert méretével és a növények sokaságával nem fukarkodtak.

A ma már bárki által megcsodálható fák, a körkörös ágyásokba szépen elhelyezett bukszusok, a pálmaház - a bécsi Schönbrunni Botanikus Kert mása - együtt gyönyörű kertet alkotnak. A kertben közel kétszáz növény gyűjteménye található a világ minden tájáról. A park legszebb és legértékesebb fái közé tartozik a 150 éves libanoni cédrus, a különféle virágzatú magnólia, a Júdásfa, a rengeteg rózsa. Futórózsák is a pergolák alatt, és különböző rózsabokrok a kert egész területén. A család a kertet bővítette és gondosan gondozta egészen a második világháború végéig, amikor 1947-ben elvették tőlük, államosították, ezzel együtt azonban megnyitották a nagyközönség előtt.

Fotó kredit: Lois Lammerhuber - Baden bei Wien

Fotó kredit: Lois Lammerhuber - Baden bei Wien


+1 tipp

A kertben található egy külön épület, itt a környező karsztvidékről, a Karszt-hegységről tudhatunk meg érdekességeket. Nem csak az élővilágát ismerhetjük meg, hanem az állatvilágát is, illetve azt a túlélési ösztönt, ahogy az emberek a hegyekben kialakították a saját életüket az évszázadok alatt. A karszt felül kopárnak hat, de a mélyében kincsek rejtőznek: hatalmas barlangrendszer, tiszta víz, állatoknak kialakított búvóhely. A park márciustól októberig 8-18 óra között tart nyitva, a téli időszakban rövidebb nyitvatartással számoljunk!

Ingyen látogatható Európa legnagyobb rózsakertje!

Ausztria legnagyobb rózsakertje Bécstől néhány kilométerre: Baden bei Wienben található. A fürdővárosként ismertté vált hely egyik legszebb látnivalója a kilenc hektáros Doblhoffpark, ahol több mint harmincezer rózsatő virágzik 75 ezer négyzetméteren, és közel 800 különböző fajtából. Ha itt szeretnénk sétálni, nincs szükség belépőre, a park nyitott (este is jöhetünk), és ingyenesen látogatható.

S hogy miért itt van ez a sok gyönyörű virág? A park eredetileg a Weikersdorf-kastélyhoz tartozott, melyet a legutolsó tulajdonos után "Doblhoff kastélyának" szokás nevezni. Ki gondolná, hogy ez a kastély Mátyás király vadászkastélyaként is működött? 1488-ban felesége Aragóniai Beatrix magyar királyné azért utazott ide, hogy meddőségét a híres kénes vízzel gyógyíttassa. A szépsége miatt több száz éve nevelnek itt különböző növényeket, köztük rózsákat is.

Olvassuk el a táblácskákat, olyan különlegeseket is találhatunk mint a "Märchenkönigin", "Goldmarie" vagy "Kaiserin Elisabeth". Igen, igen, Sissi imádott ide jönni, a legenda szerint Bécsből az erdőn át gyalog érkezett, ami akkoriban botrányosnak számított, az erdőt csak a vadászok és a favágók, erdészek járták; egy fiatal nő túrázása ostoba hóbortnak tűnt, akkor is, ha ez maga a császárné volt. Ha valaki tavasszal nem tudna ide utazni, jó, ha tudja, a rózsák évente kétszer virágoznak: először júniusban, majd októberben.

Gyönyörű rózsakertek

Gyönyörű rózsakertek


A hely tragédiája, hogy a híressé vált rózsakertészetet a történelem egyik legnagyobb háborúja majdnem tönkretette, a második világháború után az oroszok szállták meg, és csak az 1960-as években tudták eredeti szépségében átadni a látogatóknak. Jusson eszünkbe, ha itt sétálunk: a parkban található tó egykor fürdőzésre is alkalmasnak találták, 1831-ből jegyezték fel, hogy délelőtt a hölgyek mártózhattak meg benne, délután a férfiak úszhattak benne. Egyszerre azonban nem élvezhették ezt a hűsítő programot.

+1 tipp

Minden évben itt rendezik meg a világ legjobb fotósainak szabadtéri kiállítását. Igaz, nem csak a rózsakertben, hanem a városka egész területén. A híres La Gacilly fotókiállítás június 15-től tekinthető meg október 15-ig, fizetni nem kell érte, hiszen szabadtéri, csak sokkal nagyobb léptékű, mint azt általában megszoktuk. A téma idén a "orientális" szót fogja körbejárni, és külön hangsúlyt kap az iráni, afganisztáni és pakisztáni fotósok képi világba, sokszor gigantikus méretben kinagyítva, középületek homlokzatára elhelyezve.

Nem nyitott park, mégis híres és a miénk!

Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente többmillió rózsatő nevelkedik. Igaz, ez így nem is a nagyközönségé, nem lehet benne sétálni, hacsak nem évente egyszer, a Rózsaünnepen. A magyar rózsatermesztő vidékről azonban nem ejteni szót, vétek lenne, már csak azért is, mert 2018-től kezdve a szőregi rózsatő a Hungarikumok Gyűjteményének tagja lett.

+ 1 tipp

Szőregen a termelők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágjaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei. A Rózsaünnep fő látványossága a szombat délutáni karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok szórakoztatják a Szőregi Rózsaünnep vendégeit. Idén június 23-25 között tartják.
3 hozzászólás

Kicsilány06

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

De gyönyörű helyek!

válasz erre

Carrie

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nem hallottam még ezekről, de biztos nagyon szépek.

válasz erre

Lili

11 hónapja, 2 hete

Elképesztően érdekes cikk, nagy köszönet érte!

válasz erre