27 °C
erős felhőzet
2024. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

A tavasz legszebb virága: a tulipán

2023. április 22.
77.0211
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Áprilisban kétségkívül a tulipánoké a főszerep, a tavasz virága nem csupán a kis kertek szépsége, hanem nagyobb városok színes látnivalója. Bár sokan azt hiszik, a növény Hollandiához kötődik eredendően, tulajdonképp Perzsiából származik, és az oszmán törököknek köszönheti őket Európa. De lássuk a tulipán történetét.


Mára már kevesen tudják, hogy a tulipán hazája nem Hollandia, hanem sokkal inkább Törökország. Igaz, ide is Perzsiából jött ez a különleges virág, de olyan gyorsan lett népszerű, hogy az Oszmán Birodalomban a tulipán már az uralkodóház emblémájává vált. A 18. században Ahmet Szultán uralkodásának idejét egyenesen Törökország tulipán korának nevezték, mivel akkoriban majd kétezer új fajtával örvendeztették meg a kertészek a lakosságot. Ezek után nem véletlen, hogy a világon az egyik leghíresebb tulipánfesztivál az isztambuli.

Egész áprilisban a mesés kelet kapuja eggyel több csodával várja szerencsés vendégeit, és ez a Nemzetközi Tulipán Fesztivál. Ebben az időszakban több mint 30.000.000 virág nyílik egymás után, nem hiába hívják Anatólia legszebb természetes szőnyegének. Sőt! 2015-ben Isztambulban szőtték meg a világ legnagyobb: 262 négyzetméteres tulipánszőnyegét, amelyet 545 000 tő tulipán alkotott. Isztambul több parkjában is gyönyörűek a tulipánok, de a legtöbben az Emirgan Parkba tesznek nagy sétát a kedvéért.


Itt a több százezer tulipán mellett még a Boszporusz-tengerszoros panorámája is hozzátesz a látványhoz! A klasszikus török tulipánt akár haza is hozhatjuk - hiszen a hosszúkás, karcsú szirmú szépségeket festik az izniki csempékre, ezek hullámzanak a selyemkelméken, tulipánok díszítik a fémpáncélokat és a Ladik környékén készült szőnyegeken is büszke, egyenesen álló tulipánok virítanak.

Idén is májusig tart a szezon

A világ legszebb és legnagyobb tavaszi kertjét, a holland Keukenhofot, Amszterdamtól nem is messze, a két hónapos nyitva tartása alatt több százezren látogatják. A március közepétől május közepéig nyitva tartó kert a tavaszi hagymások színpompájával és illatával különleges élményt ígér! Évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek el kézzel, még ősszel, hogy tavasszal virágozzon. Napjainkban 800 különféle tulipánt lehet megcsodálni. Bár a virágparkot minden évben egy-egy témának szentelik, idén szakítottak a hagyománnyal és Keukenhof úgy döntött, hogy 2023-ban nem egyre összpontosít, hanem több témával dolgozik.

Mint korábban, most is három virágzási időszak van, és a krókuszok, nárciszok után áprilisban jelennek meg igazán a tulipánok. Az esemény csúcspontja április 22-e, ezen a napon tartják a Bloemencorso Bollenstreeket, Hollandia legnépszerűbb virágparádéját. Mivel a Keukenhof Gardens-en halad át, sokan Keukenhof Virágfelvonulásnak nevezik. Aki nem szereti a tömeget, vagy kora reggel, vagy később menjen, inkább csak négy óra után a parkba, vagy keressen fel kisebb farmokat!

Keukenhof környékén számos kisebb méretű tulipános mező is található. Ezek gyakran tulipánfarmok, amelyek lehetővé teszik a tulipánföldek és a bemutatókertek bemutatását a látogatók számára. Ezeken a helyeken általában május 14-ig virágzik a tulipán, eddig várják a látogatókat Keukenhofban is, ha csak a tulipánok miatt érkeznénk.


Egy virághagyma, ami gazdagságot ígért

A növény akkor lett igazán ismert Európában, amikor Bécs isztambuli nagykövete egy tucat tulipánhagymát adott ajándékba a 16. században a leideni botanikus kert vezetőjének. A hollandok csodálattal nézték, és a virág hamar a luxus szinonimája lett. Nem volt könnyű szaporítani, egyre nagyobb lett rá a kereslet, ezért a tőzsdén is jegyezni kezdték.

Ékszer helyett tulipánt tettek a nők a ruhájukra, a hajukba, egy-egy különleges darabért óriási összegeket fizettek ki, három hagyma akár egy luxuslakást érhetett Amszterdamban. A tulipánláz azonban egy ponton túl a sok spekuláció, a felvert árak miatt lecsendesedett. Ha valakit érdekel a korszak, nézze meg a Deborah Moggach regényéből készült filmet - Tulipánláz címen.

Itthon is népszerű

Hazánkban kisebb területeken várják a tulipán rajongókat. A legnépszerűbb helyszín a Balaton mellett, Kőröshegyen található, ahol szüretelhetjük is a kecses virágot. Április 22-23. - 8.00-18.00 között várják a látogatókat, egy szál tulipán 300 Ft-ba kerül. Az ország nyugati felében a Kálnoki Tulipánfarm várja a virág rajongóit tavasszal. A tulipánfarm nem kevesebb, mint 100 000 tulipánnal, 2000 fehér nárcisszal és 1000 jácinttal várja négy héten keresztül hétvégén és hétköznap is az érdeklődő vendégeket. A még csak második alkalommal megrendezett virágmustra időpontja: 2023. április 10. és május 7 között mindennap.
3 hozzászólás

moni1294

1 éve, 4 hónapja

Régen volt a házunk mellett egy hatalmas mező, imádtam kinézni az ablakon! Most már lakópark. szomorú smiley

válasz erre

bettike

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Hollandiába nagyon szeretnék eljutni valami különleges tulipános helyre, nagy vágyam!

válasz erre

csillucs

1 éve, 4 hónapja és 7 napja

Múltkor Kőröshegyen olyan sár volt, alig lehetett menni az nagyon rossz volt.

válasz erre