18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

A legzöldebb német város is focilázban ég

2024. május 11.
56.3281
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A nyári foci EB miatt az egyik legfontosabb német város Stuttgart lesz, hiszen itt is játszik majd a magyar csapat. Látnivalóival azonban nem csak a focirajongókat csábítja utazásra. Mutatjuk tippjeinket, mit érdemes megnézni Stuttgartban, ha lehetőségünk van elutazni ebbe a szuper német városba!


Stuttgart Baden-Württemberg tartomány fővárosa. Sokan csak zöld városként emlegetik. A környező dombokon hatalmas szőlőültetvények, kisebb erdők, a városban számtalan park biztosítja a város jó levegőjét. Kedvező adottságai miatt már a rómaiak is építkeztek itt, fontos katonai állomáshelyet hoztak létre. Jelentősége csak nőtt a középkorban, hírnevet a lótartás hozott a településnek. Nem csoda, hogy Stuttgart jelképe a ló, amely még a Porsche logójának is része lett. Apropó, két híres autómárka is Stuttgarthoz tartozik!

"Én a lóban hiszek"

A Mercedes-Benz Múzeum a Daimler gyár bejárata mellett található. Az első kiállított látnivaló egy ló, amelyhez egy felirat is tartozik: "Én a lóban hiszek". Ettől a szemlélettől távolodunk egyre messzebb, és látjuk, miként vették át a fémvázas, négy kerekes, benzinnel működő járművek a közlekedésben a hatalmat. Üvegablakos, belső liftekbe szállhatunk be, miközben több emeleten keresztül csodálhatjuk meg a járművek fejlődését. A múzeumban nemcsak a legikonikusabb Mercedes-modellek láthatók. Ebben a múzeumban remek időutazás adódik az autóipar robbanásszerű fejlődésének tanulmányozására, az elmúlt 130 év lenyűgöző fejlődéstörténetében. Az épület kilenc szintjén összesen 160 jármű és 1500-nál több kiállítás tekinthető meg. Valójában olyan izgalmas - hogy nem csak férfiaknak ajánljuk.

Fotó: Stuttgart-Marketing GmbH/Thomas Niedermüller

Fotó: Stuttgart-Marketing GmbH/Thomas Niedermüller


Folyamatosan cserélődnek az autók

Persze, aki Stuttgartba utazik, a Mercedes-Benz mellett a riválist is felkeresi! 1976-ban a Porsche gyár prototípusait egy nagyobb épületben állították ki, ez ma a Porsche Múzeum, igaz, 2009-ben teljesen modernizálták. A tágas kiállítótérben mintegy 80 jármű látható, de a tárgyak folyamatosan cserélődnek, így igazodva a különböző témákhoz és a különlegesnek számító évfordulókhoz. Igen népszerű az interaktív, 12 méter hosszú multi-touch fal, amely a látogatókat szinte ösztönzi a virtuális utazásra. A látvány mellett a "Porsche in the Mix" hanginstalláció, vagy a Microsoft HoloLens technológiával készült Holographic Design Tour is felejthetetlen élményt kínál. A múzeum a Porscheplatzon található, tömegközlekedéssel a központi főpályaudvarról is könnyen megközelíthető.

Fotó: GNTB/Francesco Carovillano

Fotó: GNTB/Francesco Carovillano


Paloták, tévétorony, szurkolói zóna

Stuttgartban járva persze számos örök klasszikus néznivaló is akad. Az Altes Schloss, azaz az "régi, öreg kastély" Stuttgart egyik legidősebb épülete. Az építése a Württemberg hercegi családhoz fűződik, akiknek nagy szerepe volt a város történelmében. A második világháború után jelentős átépítésen esett át, mivel szinte porig bombázták. Napjainkban múzeum, és kiállítások helyszíne. A Schlossplatz a város központjában számos nevezetességtől sétatávolságra található. A tér közepén magasodik az 1841-ben épült Jubileumi Oszlop, és a város legnevezetesebb épülete: a vegyes stílusú egykori királyi rezidencia, az Új Palota (Neues Schloss). 

Ezen a téren lesz az egyik "funzone" a futball meccsek idejére. Hatalmas kivetítők, programok, street food várja a turistákat, akik esetleg a stadionba már nem tudtak jegyet venni a mérkőzésre. Látnivalóból még ezen kívül is bőven akad, de ami tényleg kihagyhatatlan, az a világ első tévétornya: 217 méterével a sváb építészet remekműve. Innen a legszebb a kilátás a városra és környékére. Szép időben akár a Fekete-erdő vagy a Sváb-Alpok láncai is előtűnnek a távolból.

Fotó: Stuttgart-Marketing GmbH/Martina Denker

Fotó: Stuttgart-Marketing GmbH/Martina Denker


Júniusban háromból két csoportmeccsét Stuttgartban játssza a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságon. A házigazda németekkel (június 19-én), majd a skótokkal (június 23-án) fog játszani a magyar csapat. Stuttgartban négy különböző tematikus zóna várja azokat az érdeklődőket, akiknek már nem jutott jegy a mérkőzésekre. "Az egész város egy stadion" - így szól az Európa-bajnokság mottója. S valóban, óriási kivetítők, számos program várja drukkereket. A június 13-ai koncertben például fellép: Robin Schulz, Leony, Le Shuuk és Topic.
3 hozzászólás

Lili

1 hete

Párom már lázban ég! röhögő smiley

válasz erre

Na itt még sosem jártam. Érik egy városlátogatás. mosolygó smiley

válasz erre

zsebibaba

1 hete és 2 napja

Ez inkább pasiknak való röhögő smiley én nem vagyok oda az autókért.

válasz erre