Hozzávalók:
500 g liszt
30 g élesztő
1 evőkanál cukor
3,5 dl tej
1 db tojássárgája
1 csapott kiskanál só
szilvalekvár
6 db tojássárgája a sodóhoz
6 dl tej
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
mák a szóráshoz
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel 1 evőkanál liszttel, a cukorral és 1 dl tejjel. Közben a maradék lisztet elkeverjük a tojássárgájával, a maradék tejjel és a sóval, majd amikor az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk a tésztához, amit alaposan megdagasztunk. Ezután hagyjuk egy órát kelni, közben készítsük el a vaníliás sodót. A tejet egy lábosban elkezdjük melegíteni, közben a tojássárgákat és a cukrokat összekeverjük.
Hőkiegyenlítést végzünk, majd az egész tojásos részt beleöntjük a tejbe és krémes sodót készítünk belőle. A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk egy lisztezett deszkán. A tésztákat kicsit kinyútjuk, majd mindegyikbe teszünk egy evőkanál lekvárt. Majd összecsipkedjük a tésztát, hogy a lekvár ne szökjön ki belőle.
A gombócok újabb 20 percet pihennek, közben egy lábosban vizet forralunk és keresünk egy olyan lyukacsos szűrőt, amiben meg tudjuk majd párolni a gombócokat. A gombócok alját érdemes egy kis vajjal megkenni, hogy nehogy odaragadjanak. Nagyjából 10 percig kell őket vízgőz felett letakarva párolni. Tálalás előtt megszórjuk mákkal és a sodóval leöntjük.