-3 °C
enyhe havazás
2025. február 18., kedd
Bernadett

A hütték kedvence: a gőzgombóc

2023. december 11.
71.0861
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ha tél, akkor hütte, ha pedig hütte, akkor nem maradhat el a gőzgombóc, a délnémet konyha egyik legkedveltebb édessége. Ahhoz, hogy gőzgombócot együnk, nem kell elutaznunk, ugyanis otthon is el lehet készíteni.


Hozzávalók:
500 g liszt
30 g élesztő
1 evőkanál cukor
3,5 dl tej
1 db tojássárgája
1 csapott kiskanál só
szilvalekvár
6 db tojássárgája a sodóhoz
6 dl tej
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
mák a szóráshoz

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel 1 evőkanál liszttel, a cukorral és 1 dl tejjel. Közben a maradék lisztet elkeverjük a tojássárgájával, a maradék tejjel és a sóval, majd amikor az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk a tésztához, amit alaposan megdagasztunk. Ezután hagyjuk egy órát kelni, közben készítsük el a vaníliás sodót. A tejet egy lábosban elkezdjük melegíteni, közben a tojássárgákat és a cukrokat összekeverjük.

Hőkiegyenlítést végzünk, majd az egész tojásos részt beleöntjük a tejbe és krémes sodót készítünk belőle. A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk egy lisztezett deszkán. A tésztákat kicsit kinyútjuk, majd mindegyikbe teszünk egy evőkanál lekvárt. Majd összecsipkedjük a tésztát, hogy a lekvár ne szökjön ki belőle.

A gombócok újabb 20 percet pihennek, közben egy lábosban vizet forralunk és keresünk egy olyan lyukacsos szűrőt, amiben meg tudjuk majd párolni a gombócokat. A gombócok alját érdemes egy kis vajjal megkenni, hogy nehogy odaragadjanak. Nagyjából 10 percig kell őket vízgőz felett letakarva párolni. Tálalás előtt megszórjuk mákkal és a sodóval leöntjük.
1 hozzászólás

kalifa

1 éve, 3 hónapja és 15 napja

De imádom mosolygó smiley

válasz erre