27 °C
erős felhőzet
2024. július 22., hétfő
Magdolna

A biedermeier város, ami nyáron a legszebb

2023. július 23.
72.5811
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Európa nagy fürdővárosai mindig is vonzották a látogatókat, hiszen az utazással egybekötött gyógyfürdőzés vagy ivókúra pihentetően hatott a fáradt testre és az elmére is. Ha olyan helyet keresünk, ami már a rómaiaknak is tetszett, vagy a századforduló pesti elitje is elismerte, akkor nem is kell messzire utaznunk.


Melyik az a stílus, amiről azt mondják: kispolgári miliőt, békét, nyugalmat áraszt egyszerű eszközökkel, pátoszmentesen? A biedermeier! A bieder: egyszerűt, szerényet jelent - a Meier: pedig a leggyakoribb német vezetéknév... Baden bei Wient egyenesen biedermeier városnak tartják, mert máig megmaradt épületeinek nagy része ebben a stílusban épült a 19. században. Néha olyan érzése támad az embernek, mintha itt épp kosztümös filmet forgatnának és díszletek közé lépett volna!

A stílus nem véletlenül itt érhető tetten: a várost forrásai tették híressé, és gyógyulni vágyó betegek számtalan sikersztorija. A 19. századtól kezdve lett igazán felkapott hely, pláne, hogy a császár is rendszeresen meglátogatta a közeli Bécsből, vele pedig jött az egész udvar és minden infrastruktúra. Akkoriban persze Ferencz József még nem tudhatta, hogy szeretője itt fog megszületni. Katharina Schratt ugyanis Baden bei Wienben született. A császárral kezdetben olyan titokban randevúztak, hogy arról a Ferenc József őrzésével megbízott titkosrendőrség sem tudott. Sissi ellentmondásosan viszonyult a kialakult helyzethez, amit egyébként ő maga is támogatott.

A felszínen barátságosan viselkedett a színésznővel, ám kicsit féltékeny is volt, amiről egy fennmaradt verse is tanúskodik:

Hasát fűzi oly szorosra, / hogy jajdul máj, és nyög a lép. / Mintha nyársat nyelt volna, / úgy ül, s hogy ring, ha jár, ha lép! / Úgy véli, ő Titánia, / s ligetben pajzánul szökell, / pedig hiú e mánia: / kövér a Schratt, fogynia kell!

Már a rómaiak is

Persze, nem a császári udvar találta meg a forrásokat és velük együtt a jótékony gyógyhatást. Már a rómaiak is tudták mindezt. Igen, a meleg források áldásos hatása már az ókorban is ismert volt, valószínűleg ők voltak az elsők, akik fürdőhelyként tekintettek a vidékre. A helyi víz kénes hatású, elsősorban mozgásszervi, nőgyógyászati problémákra ajánlják. A legrégebbi kénforrást bárki megtekintheti: a Casino épülete alatt található. Lemehetünk a katakombaszerű látnivalóhoz, de ehhez helyi idegenvezető szükséges, neki lesz kulcsa az épülethez.


Ma 14 működő forrásról tudunk, a legjobb, ha néhányat a helyi fürdőben próbálunk ki, itt is ezekből próbálkoznak. Fürdőből kettő is akad, egymás szomszédságában. A Római fürdő (Römertherme Baden) esetében a zöld kültéri környezetben éppúgy lehet relaxálni, mint a világos beltérben - amit Európa legnagyobb függő üvegteteje fed be. A 19. század első felében épített pompás főépület körül ma változatos vízi- és szaunavilág terül el. A termálfürdő (Thermalstrandbad Baden) - inkább strand, legalábbis nyáron a kinti rész a látogatottabb.

Üres medencék, fotó az öltözőkabinban

A város egyik első fürdőhelye ma már múzeum. Olyan sok látogató érkezett, hogy már nem rendelkezett elég kapacitással. Az Arnulf-Rainer-Museum tehát maga a régi fürdőhely 1821-ből, ahol meghagyták a medencéket, öltözőkabinokat, márvány merülőket. Így miközben kortárs fotó- vagy szobor kiállítást tekintjük meg, azt is láthatjuk, milyen pazar körülmények között - de kezdetben csak a nők, majd a férfiak és a nők elválasztva fürödhettek itt egészen 1973-ig. Így kerül fotó az öltözőkabinba és ezért üresek a medencék.


Melyik a himnusz háza?

A városkában számos híresség is megfordult. Ludwig van Beethoven 15 nyarat töltött a Bécs melletti Badenben. A híres zeneszerző számos betegségéből a császári fürdővárosban, Badenben keresett gyógyulást. Ahogy bátyjának írta:

...nem lehet biztosan beszélni egészségi állapotom valódi javulásáról, de hiszem, hogy a fürdő ereje, ha nem is megszünteti, de legalább elnyomja a rosszat...

A zeneszerző a fürdővárosban számos lakásban élt, 1821-ben, 1822-ben és 1823-ban a mai Beethovenhausban, ami mára múzeummá vált, a helyiek viszont csak a kilences háznak emlegetik. Hogy miért? Itt komponálta az Európai Unió himnuszát, az Örömódát, vagyis a IX. szimfóniát.


A helyi cukorka

1873 óta már az ötödik generáció vezeti az Ullmann kávéházat, a Dobhoff park mellett. A leghíresebb termékük a rózsaszín papírba csomagolt badeni kávébonbon, ami napjainkban is az 1826-os családi recept alapján készül el. Ha valaki kíváncsi, milyen lehetett akkoriban a finomság, mindenképp kóstolja meg! Teljesen más ízvilág, mint amihez mi hozzászoktunk.
1 hozzászólás

zsebibaba

1 éve, 1 hónapja

De jó kis fürdő van itt.

válasz erre