8 °C
enyhe eső
2024. február 23., péntek
Alfréd

5 tipp, hogy elkerüld a társkeresőkön a csalókat

2022. február 20.
67.2351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az online társkereső portálok évek óta nagy népszerűségnek örvendenek azok számára, akik itt szeretnék megtalálni a nagy Ő-t. Éppen emiatt lett sok csaló számára is igazi célpont a különböző tárkereső platformok, ahol ártatlan nőktől vagy éppen férfiaktól próbálnak meg pénzt kicsalni, erre a legjobb példa a nemrégiben elérhetővé vált dokumentumfilm, a Tinder-csaló, mely tökéletesen bemutatja azt, hogyan lehet akár nagyban csalni. Mai cikkünkben szeretnénk néhány tippet adni ahhoz, hogy a jövőben elkerüljük a csalókat.


1. Csekkold le a közösségi oldalakon

Manapság szinte mindenki megtalálható valamelyik közösségi oldalon, legyen szó Facebook-ról, Instagramról vagy éppen Twitterről. Ezekről az oldalakon rengeteg információt lehet összegyűjteni kiszemelt partnerünkről, többek között megnézhetjük ismerőseit, érdeklődési köreit és még rengeteg mást. Több fotót is megnézhetünk a kiszemeltről, amennyiben oszt meg magáról fotókat. Ha egyik közösségi oldalon sincs fent, akkor már lehetünk gyanakvóak, de természetesen ebben az esetben is vannak kivételek, ezért nem kell azonnal elutasítónak lennünk.

2. Sose utalj vagy adj neki pénzt

A csalók elsősorban a pénzre szoktak menni. Így néhány hét vagy hónap eltelte után ha valaki pénzt kérne, akkor se adjunk százezreket kölcsön. A bizalom egy nagyon érzékeny dolog a párkapcsolatokban. A netes társkeresés esetén pedig manapság egyre bizalmatlanabbak az emberek, hiszen rengeteg csalásról lehet hallani.

Pontosan ezek miatt nem szabad kölcsön adni százezreket olyan embereknek, akiket alig ismerünk. Lehet minden szép és jó egy kapcsolat elején, akkor sem szabad a pénzt bizalmi kérdésként kezelni.

5 tipp, hogy elkerüld a társkeresőkön a csalókat - 2. kép

3. Személyes adataidat tartsd biztonságban

A személyes adatok védelme nagyon fontos az internet korában, sosem szabad banki adatokat megadni, de az útlevél és egyéb dokumentumok adatait sem érdemes másoknak elárulni. Ezek olyan információk melyekkel vissza tudnak élni a csalók, akár kölcsönt is felvehetnek a nevünkben. Az ilyen jellegű adatok nem tartoznak egy kapcsolatba, ezeket mindig bizalmasan kezeljük, randi esetén is tartsuk őket biztos helyen.

4. Nézd meg jól a képeit

A mai világban már szinte alig lehet megkülönböztetni a kamu profilokat az igaziaktól. Néhány egyszerű program vagy applikáció segítségével akár éveket is fiatalíthatunk magunkon, vagy készíthetünk kamu képeket. Ezeket nagyon nehéz kiszűrni, de nem lehetetlen. Érdemes például a Google képkeresőjét használni, ahol könnyedén rákereshetünk egy adott fényképre, így hamar kiderülhet, hogy lopott képről van-e szó.

A túl sok filter is árulkodó lehet egy fotó esetén, ezt főleg hölgyek szokták használni, hogy a fotókon kisimult arccal szerepeljenek. Ha egy képen túl sok a módosítás, akkor ez intő jel lehet bárki számára.

5 tipp, hogy elkerüld a társkeresőkön a csalókat - 3. kép

5. Sose dőlj be a befektetési tanácsoknak

Az elmúlt időszakban kezdett el terjedni a társkereső oldalakon az a csalási módszer, amikor az áldozatot érzelmi kötődést követően szedik rá egy jó hozammal kecsegtető befektetési formával, a kriptovalutával. A csalók létrehoznak egy teljesen ismeretlen kriptovalutát, melyhez még saját weboldalt is készítenek. Az áldozat "befektet", de hamar szertefoszlanak az álmok, hiszen a szerelem is és a befektetés is mind-mind kamu volt.

Ha tényleg szeretnénk kriptovalutába fektetni, akkor csak profi cégek segítségével tegyük meg, sose bízzunk meg érzelmek alapján sem senkiben.

Amennyiben mégis csalás áldozataivá válunk, mentsünk el minden beszélgetést, adatot, fényképet és juttassuk el a rendőrséghez, hogy minél több adat álljon a rendelkezésükre a nyomozáshoz.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

2 éve, 2 hónapja és 3 napja

Tindereztem egy időben, de ami ott van... nagyon gáz. Nem csodálom, hogy annyi svindler van fent.

válasz erre

Tekla

2 éve, 2 hónapja és 3 napja

Hihetetlen, hogy mennyi csaló van a neten. Nem könnyű így ismerkednie az embernek. Még azokat is ki kell szűrni, akik csak kalandot akarnak, nem komoly kapcsolatot.

válasz erre

debbie

2 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nagyon durva volt a netflixes film, bár hozzá teszem én nem mertem volna milliókat adni egy számomra idegen embernek. Valahogy neten az ember már sokkal óvatosabb.

válasz erre