20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

5 tipp, amivel túlélheted a kínos családi, karácsonyi beszélgetéseket!

2021. december 18.
56.5961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Karácsony közeledtével olyan rokonokkal, családtagokkal is egy légtérbe kell töltenünk sok esetben hosszabb időt, akiknek egyébként év közben nem követjük részletesen a magánéletét. Ennek azonban az ellenkezője is igaz lehet, a szűk család gyűlik össze, ami egyértelműen alkalmat biztosít az igazán személyes, olykor kínosnak ható kérdések feltevésére is. A karácsony sok családban táptalaja a legnagyobb összeveszésekre, kiértékelésre vagy fájó pontok újbóli megsebzésére. Azért, hogy te idén mindenképpen kikerüld a legklisésebb keresztkérdéseket, miszerint mikor mész férjhez, mikor veszel házat, hagyod ott az utált munkád és hasonlók, összeállítottunk néhány témát, mint mentőöv.


A legfontosabb, hogy kérdezz, hiszen az emberek legnagyobb százaléka imád magáról beszélni, a jó kérdésekkel pedig el is felejti még a legkíváncsibb nagymama is azt, hogy az imént a magánéletedben akart kicsit kutakodni. Ha pedig már lerágott csont a koronavírus járvány és az oltás, akkor ezek a mentőövek segítségedre lesznek.

1. A közösen átélt, kedves emlékek

A vacsoránál vagy a koccintásoknál, amikor éppen már beülne az a bizonyos kínos csend egy-egy falat vagy ital között, mindig lesz valaki, aki gyenge láncszemként gondolva rád ki akarhat spécizni egy kis szaftosnak ígérkező storytime-ra várva. Előzd meg a kényelmetlenül neked szegezett kérdésrohamot és vedd át az asztalnál folyó beszélgetés irányát! A közös, kellemes családi emlékek, korábbi karácsonyi vacsorák, esetleg egy jól eltalált korábbi ajándékkal nem lőhetsz mellé ilyen helyzetben sem.

5 tipp, amivel túlélheted a kínos családi, karácsonyi beszélgetéseket! - 2. kép

2. Utazás

Az utazásokról való diskurálás is mindig jó téma lehet, túl a vacsorán is. A sütizés, kávézás és a nagy ajándékbontás közepette fel lehet eleveníteni egy nagyon jó közös családi nyaralást vagy ajánlani a következő évre egyet, aminek a megszervezését akár te magad is vállalhatod, no persze részben. Érdeklődj afelől, hogy ki tervez mostanában elutazni, hogy állnak a jövő évi bakancslisták és merj részletekbe menően is belekérdezni a tervekbe!

3. Film- és könyvajánlók

Vész esetén, főleg akkor, ha új családtagként köszöntenek egy jól bejáratott közegben a könyv- és filmajánlók lehetnek a te igazi jackpot lapjaid. Az összejövetel előtt mérlegelj néhány ismert és kevésbé ismert, de általad kedvelt olvasmányt vagy filmet és bátran vezesd át a beszélgetést erre a témára. A streaming szolgáltatók népszerű sorozatai is jó téma lehet, hiszen sokan rákattannak az ünnepek alatt.

5 tipp, amivel túlélheted a kínos családi, karácsonyi beszélgetéseket! - 3. kép

4. Közös ismerősök

Rég nem látott unokatestvérekkel, nagybácsival, nagynénivel, keresztanyával a közös ismerősökről való eszmefuttatás is ér. No persze szó se legyen a pletykálásról, mindig pozitív és kedves dolgokat mondj másokról! Így máris van egy újabb téma, amivel lekötheted a vendégsereget és a rég nem látott ismerősöket. Ilyenkor van idő megbeszélni azt, hogy kivel mi történt az elmúlt időszakban.

5 tipp, amivel túlélheted a kínos családi, karácsonyi beszélgetéseket! - 4. kép

5. Az aktuális ünnepi teendők

Végezetül, ha minden kötél szakad és nincs sok ötleted, türelmed, akkor az aktuális karácsonyi menü, a dekoráció és a zene, no meg persze az aktuális karácsonyi menetrend is beszédtéma lehet. Igyekezzünk mindenesetre nem kihúzni magunkat a családi mókából, de összességében nem kell mindenkinek megfelelnünk sem az ünnepek alatt. Mérjük fel az energiaszintünket és a türelmünket és a fenti tippekkel vezessük mi a beszélgetést akkor, ha távolabbi rokonnal állunk szemben a karácsonyi asztalnál!
2 hozzászólás

Tekla

2 éve, 5 hónapja és 18 napja

Nehéz néha a nagyszülőkkel meg a szülőkkel, de azért csak nem kell könyvekről és filmekről beszélgetni az ünnepi asztalnál. röhögő smiley

válasz erre

Edit90

2 éve, 5 hónapja és 19 napja

Az is elég ha megmondjuk a családnak, ne beszéljünk kínos témákról. Néha meg lehet ezeket normálisan is beszélni.

válasz erre