11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

5 tipp, amivel hatékonyan edzhetünk a legnagyobb kánikulában is

2021. június 12.
92.5861
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Egyre forróbb napokkal számolhatunk és a korlátozások enyhülése miatt a szabadtéri programok, a különféle sporttevékenységek is gyakoribbá váltak, így még a kedvünk is sokkal inkább megjöhet egy kis nyári edzésprogramhoz, amivel ismételten formába hozhatjuk az alakunkat. A kánikulákban azonban, nagyon át kell gondolni, hogy milyen napszakra is tesszük a választott napi mozgást. A forróság ugyanis elveheti az energiánkat, sokkal hamarabb kifulladhatunk és így valószínűbb az is, hogy a légkondicionált lakásban maradunk ahelyett, hogy élveznénk, a szabadban is űzhető sportolási formák egyikét.


Víz, víz és víz

A nyári kánikulában elengedhetetlen, hogy megfelelő arányban pótoljuk a folyadékot. Építsük be az edzési rutinunkba azt, hogy minden esetben, bármilyen sportba is kezdjünk hordozunk magunkkal tiszta, szénsavmentes vizet, amit aztán elosztva a sporttevékenység során szépen lassan el is szürcsölünk! A legjobb taktika az, ha a napunk során elosztva figyelünk a vízbevitelre és nem egyszerre kezdünk el több deciliternyi vizet magunkhoz venni. Így az edzés előtti feszülő has érzését is elkerülhetjük és a mozgás befejezése után sem érezzük azt, hogy szívesen kiinnánk egy egész kútnyi vizet.

5 tipp, amivel hatékonyan edzhetünk a legnagyobb kánikulában is - 2. kép

Próbáljuk ki a HIIT edzést!

A high intensity intervall training egy olyan edzésmódszer, ami ötvözi a magas és az alacsony intenzitású mozgásformákat. Jellemzően fél vagy egy percig érdemes olyan gyakorlatokat végezni, ami jobban megterheli a szervezetet, megemeli a pulzust majd hirtelen váltani egy kis gyaloglásra vagy mély guggolásos súlyemelésre. A HIIT módszerrel a legnagyobb forróságban is rendkívül jól fokozhatjuk az anyagcserénket. Mindeközben nem kell egy 30-40 perces full kardió edzést sem végigvinni, mindig van lassabb, ám a mély izmokat is megmozgató formagyakorlat és pihenő idő is.

Fektessünk be megfelelő felszerelésbe!

A mostani szezonban, főleg, ha kint szeretnénk edzeni, elengedhetetlen egy jó cipő, izzadást jól toleráló szett és néhány kiegészítő a választott sportágat figyelembe véve. A legfontosabb a lábbeli, amit lehetőleg ne online vegyünk meg, hanem az igényeinkhez és az esetleges egészségügyi problémáinkat is figyelembe véve speciális segítséget kérve, boltban vásároljuk. A megfelelő tartás a vázizmok szempontjából is sokat könnyíthet és motiválhat minket a kedvtelenebb napokon is. A kiegészítő darabok esetében törekedjünk a minőségre és nem a mennyiségre!

5 tipp, amivel hatékonyan edzhetünk a legnagyobb kánikulában is - 4. kép

Figyeljünk a fényvédelemre!

A szabadban, de akár már az erkélyen, teraszon való edzéskor is nagyon fontos jó előre felszerelkezni magas faktorszámú fényvédő krémmel, amit még a tűző napos tengerpartos nyaralásra is biztosan felkennénk. A fél vagy 1 órát is igénybe vevő sporttevékenység közepette ugyanis, könnyen megfeledkezhetünk a bőrünk védelméről, ráadásul a rövid és keveset takaró ruhák miatt ez fokozottabb veszélyeket is magában rejthet. A magas SPF tartalmú krémek mellett hordjunk sapkát is!

5 tipp, amivel hatékonyan edzhetünk a legnagyobb kánikulában is - 3. kép

A kevesebb több elve!

A nyári időszakban ne akarjuk feltétlen megdönteni a saját edzés rekordjainkat vagy kétszer annyit fogyni, mint amire mondjuk egy őszi-téli periódusban képesek lennénk. Tudatosan koncentráljunk inkább az izomépítésre és a szinten tartásra és ne most kezdjük el feszegetni a határainkat! Edzünk többször kevesebbet és figyeljünk nagyobb arányban az étkezésünkre, együnk minél több gyümölcsöt, friss, szezonális zöldségeket!
2 hozzászólás

Pillangó

2 éve, 11 hónapja és 14 napja

Kánikulában nem egészséges edzeni. Vagy a reggeli vagy a késő esti órákban érdemes. Senki nem akar hőgutát kapni.

válasz erre

Zita.Péter

2 éve, 11 hónapja és 15 napja

Nagyon nem szeretek nyáron edzeni, maximum teremben, ahol van légkodni.

válasz erre