13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

3 tanács, amit fogadj meg, ha sikeres és boldog gyermeket akarsz nevelni!

2022. február 23.
62.5611
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az iskolások esetében is évről évre egyre nagyobb a stressz és a teljesítmény követelése. Van, hogy egy 10 éves gyermeknek hosszabb és szerteágazóbb az órarendje, mint egy középiskolásnak és természetesen mindenhol a maximumot várják el, így könnyedén ki tud alakulni ezáltal egy erős szorongás is. Sokaknál ez a későbbiekben, akár a munka világában is visszatérő elem lehet, de az élet más területei is megsínylelhetik azt, hogy egyszerűen adott időszakban túl voltak hajtva a kicsik.


Szülőként, de még pedagógusként is nagy a felelősség ilyenkor, mit és hogyan lehet a legjobban lemenedzselni, mi sok vagy éppen kevés egy még éppenséggel fejlődő szervezet számára. A napi 8-9 vagy akár 10 órányi aktivitás és koncentráció semmiképpen sem. Ha az oktatási rendszeren nem is, de az otthoni nevelés segítségével igen is te is tehetsz azért, hogy a sokszor lehetetlen elvárások helyett sikerorientált, ámbár kiegyensúlyozott gyermeket nevelj. Mutatjuk is, hogy szerintünk ehhez mik a legfontosabb lépések!

Támogasd a gyermeked abban, amit szívből csinál!

A legfontosabb dolog az, hogy szülőként vagy gondviselőként esetleg folytonosan jelen lévő családtagként segítsünk kibontakozni a gyermeknek. Hagyjunk nyitva kapukat, mutassunk be neki számos elfoglaltságot, sportot, kreatív gondolkodást igénylő problémákat, majd enegdjük el a kis kezeket és hagyjuk, hogy döntés szülessen! A meghozatal után, tegyük meg a tőlünk telhető legtöbbet azért, hogy biztosítani tudjuk a gyermeknek a lehetőséget arra, hogy minél inkább belelásson egy adott terület mélyére!

3 tanács, amit fogadj meg, ha sikeres és boldog gyermeket akarsz nevelni! - 2. kép



Hagyd hibázni és önálló döntéseket hozni!

Anyaként vagy apaként kutya kötelességünk engedni, hogy a csemete alkalomattán a saját feje után menjen. Ezáltal ugyanis az énképe fejlődik a gyermeknek, sokkal mélyebben beékelődik az emlék, ami rossz volt és a későbbiekben sem fog félni attól, hogy akár el is eshet és újra kell kezdeni bizonyos dolgokat. Az önálló döntéseket az óvodával, az iskolával, az öltözködéssel, az önkifejezés bármely formájával, de programokkal kapcsolatban is eszközölhetjük.

3 tanács, amit fogadj meg, ha sikeres és boldog gyermeket akarsz nevelni! - 3. kép


Ne legyél tökéletes!

A gyerekeknek is fontos látniuk azt, hogy még a szülő sem képes mindig minden helyzetet kiszámítani, vannak és lesznek is az életben váratlan helyzetek, amik felforgathatják az egész életünket és döntés elé állunk, amihez jó, ha már kicsinek is hozzá szoktatjuk a gyermeket.

A szülő-gyermek viszony esetében hosszútávon az a jó, ha mi sem mutatkozunk sebezhetetlennek és megtörhetetlennek, a kritikusabb időszakokban ugyanis a megoldásfókuszú szülő automatikusan olyan gyermeket nevel fel, aki képes lesz a későbbiekben a problémamegoldásra, új és innovatív lehetőségek kitalálására és azok megvalósítására egyaránt. Azzal, hogy megmutatjuk, hogy nem vagyunk kőből, nem sarkalljuk a gyermeket arra, hogy minden szituációból a maximumot hozza ki, így egy egészségesebb viszonya lehet később a teljesítéskor is.

3 tanács, amit fogadj meg, ha sikeres és boldog gyermeket akarsz nevelni! - 4. kép

nincs még hozzászólás