34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

5 kellemetlenség, amit a túl sok szénhidrát okoz

2018. július 25.
4.6701
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A modern emberek többségére sajnos jellemző a túl sok szénhidrát fogyasztása, aminek a hátterében gyakran nem is tudatos dolog áll, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, hogy például egy üveg kólával, vagy egy péksüteménnyel gyakorlatilag egész napra fedezték az összes szénhidrát-bevitelüket. Ha te sem tudod, hogy mi a helyzet veled ezen a téren, érdemes odafigyelned a kellemetlen tünetekre, hiszen a túl sok szénhidrát bizony nagyon hamar megmutatja magát. Hogy milyen jelei vannak?


1. Ha ebéd után már csak aludnál!

A finomított szénhidrátok egyik nagy negatívuma, hogy hirtelen energialöketet adnak az emberi szervezetnek, azonban hamar kiürülnek a szervezetből, a hirtelen pörgés után pedig még nagyobb álmosság tör majd ránk. Az éhségről nem is beszélve. Ha tehát ebéd után rendkívül fáradtnak érezzük magunkat, gyakorlatilag már csak aludnánk, érdemes lehet újragondolni a mindennapi betevő falatokat, és háttérbe szorítani a szénhidrátot.


2. Egyszer sírunk, egyszer nevetünk!


Biztosan te is hallottad már, hogy ha rossz a kedved, akkor egyél csokit. Ennek az oka nem véletlen, hiszen a cukor boldogsághormonokat termel, de túl nagy mértékben a cukorszint ingadozása ellenkező hatást is kiválthat, vagyis eltúlzásával olyan hangulatingadozások alakulhatnak ki, amihez foghatót korábban talán még soha nem tapasztaltunk. Minden olyan étel előidézheti ezt, ami hamar megemeli a vércukor szintjét, amit ugyebár annak gyors esése követ, ez pedig hangulatunkon is meglátszik majd.

3. Még többet, még többet!

A sok szénhidrát ugyanolyan, mint a drog - vagyis függőséget okoz. Ha olyan a kedvünk, akkor nem tudjuk megállni, hogy csak egyetlen csokoládét együnk meg, kelleni fog a következő, aztán még egy kis valami, például egy kis gumicukor, hogy belekerüljünk egy ördögi körbe. A probléma a jutalomfalatokhoz vezethető vissza, hiszen a cukor pontosan így működik majd a szervezetünkben.


4. Már megint éhesek vagyunk!


A hosszú távon és túl gyakran adagolt szénhidrát miatt az emberek sokkal gyakrabban érezhetik magukat éhesnek, mint megfelelő és változatos táplálkozás mellett. Ennek az oka, hogy bár a szénhidrátot tartalmazó ételekben rengeteg a kalória, valós tápanyag viszont alig akad bennük, ezáltal egy csokitól kapunk energiát, de jól nem lakunk tőle - csak percekig -, tehát rövidesen azt érezzük majd, hogy ismét éhesek vagyunk, ami elég nagy baj.

5. Fújd fel az úszógumit!

Illetve már nem is kell, ha sok szénhidrátot eszünk, lévén ez egyet jelent azzal, hogy rengeteg cukrot, ezáltal kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, vagyis minden egyes nap pluszban vagyunk, ami egyet jelent az elhízással, avagy az úszógumik megjelenésével. Ez rendszerint már azt jelzi, hogy valami komoly gond van odabent, hiszen a plusz kilók nem egy-két hét, hanem hónapok alatt rakódnak le a testünkön.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 5 hónapja és 27 napja

Azért néha nagyon jól tudni esni egy kis "szénhidrát mérgezés" röhögő smiley de persze nem minden nap. Ott már komoly gondok vannak.

válasz erre

Sandy

6 éve, 6 hónapja

Nyilván ha valaki sok szénhidrátot eszik azon hamar meglátszik. Nem túl jó.

válasz erre