23 °C
erős felhőzet
2024. június 16., vasárnap
Jusztin

5 tipp, amivel elérhetjük a gyerekeknél a digitális detoxot

2021. június 02.
19.7721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Manapság egyre több kutatás igazolja, hogy a kisgyerekek agyi fejlődését negatív irányba tereli a túlzott digitális jelenlét. Egyre több családot, gyermeket érint az a problémakör, miszerint már egészen kiskorban telefon-vagy tabletfüggők lesznek a legkisebbek is. A témában a WHO is állást foglalt, jelen esetben nem javasolják, hogy két évesnél kisebb gyermek képernyő közelben legyen, még úgy sem, hogy esetleg a közös időtöltés során a szülő telefonozik. A nyári szünet végett, hamarosan ismét nagy számban otthon töltik az időt a gyermekekek, ezért összeszedtünk néhány olyan ötletet, amivel akár játékosan is csökkenteni tudjuk a képernyőidőt a nagyobbak esetében is.


Csináltassunk a kicsikkel egy saját to do list-et!

Szülőként felelősséggel tartozunk a gyermekeink jól megtervezett napirendjéért, no persze itt nem arra kell gondolni, hogy óramű pontossággal szabjuk meg nekik a játékidőt, de a felnőttekhez hasonlóan, vehetünk nekik is egy füzetet, amibe rögzíthetik a napi teendőket. Elfoglalt szülőként ez egy remek módszer arra, hogy játékos formában kezdjük el felelősségre tanítani a kicsiket, mindemmellett a kapott noteszt a maguk kedvére csinosíthatják, díszíthetik. A teendőlistára felkerülhet egy-egy óvodás baráttal való találkozás, otthoni, könnyed házimunka, de a napi mozgás és számos kreatív elfoglaltság is.

5 tipp, amivel elérhetjük a gyerekeknél a digitális detoxot - 2. képOur Pact alkalmazás

Sok esetben a szép szavak vagy a fókusz áthelyezése nem hozza a várt eredményt, így drasztikusabb módszerekhez ajánlott folyamodni. Az Our Pact applikáció egy olyan optimalizált program, ami lehetővé teszi a szülők számára a hely- és eszközhasználat figyelemmel kísérését egy másik eszközre is. Mindemellett az internetes tartalomszűrésre is bevethető, mind az IOS mind pedig az Android készülékek esetében.

Mutassunk példát!

Tudatosabban csökkentsük mi magunk is az online jelenlétünket, keressünk olyan plusz programokat, amikhez nem szükséges az internethozzáférés, esetleg kezdjünk bele közös hobbiba a gyermekkel. Tisztázzuk velük a határokat, mondjuk el, hogy a munkához használt számítógéphasználat a felnőttek világához tartozik és eszerint is járjunk el a kaotikus hétköznapok során is. Tartsuk magunkat az elveinkhez!

5 tipp, amivel elérhetjük a gyerekeknél a digitális detoxot - 3. képKeressünk plusz elfoglaltságot a kicsiknek!

Írassuk be a gyerekeket minél előbb valamilyen sportra, tanuljanak zenét, járjanak rendszeresen közösségekbe! A plusz elfoglaltságok lefárasztják a gyerekeket, több időt töltenek általuk a kortársaik közt és felfedezhetik a tehetségüket különböző tevékenységek végzése során. A nyári szezonban, akár tematikus táborokban is gondolkodhatunk vagy mi magunk is szervezhetünk időszakosan egy-egy baráti játszókört.

5 tipp, amivel elérhetjük a gyerekeknél a digitális detoxot - 4. képKössünk kompromisszumot!

A tiltás a legtöbb esetben még nagyobb ellenállást szül, ezért ha kemény diónak bizonyul a gyermekünk, összességében jobb egy olyan megoldásra jutni, ami mindkét fél nézőpontját összeveti és megoldást is hozhat. Amennyiben például a gyermekünk szeretne mesét nézni, tegyük ezt a késő délutáni időszakra, napközben pedig biztosítsuk a szabadidőt a természetben. A zenehallgatást, a videónézést és az edukációt nem biztosító adások hosszát pedig limitáljuk egy-egy jutalmazó módszerrel!
2 hozzászólás

Pocok

3 éve, 3 hónapja és 17 napja

Our pact teljesen felesleges szerintem, mert a legtöbb készülék alapból tud ilyet. Lehet monitorozni és figyelni a gyerekeket.

válasz erre

Gizus

3 éve, 3 hónapja és 17 napja

Mi nagyon keveset engedjük a kicsinek a tabletet, de néha kell nekik engedni szerintem.

válasz erre