18 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Furcsa házassági szokások a világból!

2021. szeptember 18.
48.4261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az őszi időszak kitűnő alkalom arra, hogy esküvőt szervezzünk, hiszen jóformán kellemesebb időjárásra számíthatunk, mint a forróbb, nyári hónapokban és amennyiben nyitottak vagyunk, maga a természet is dekorként tud szolgálni a nagy napon. A hagyományos, magyar lagzikon túl azonban, ha picit körbenézünk a világ más pontjain döbbenten olvashatunk számos olyan esküvői szokásról, amik számunkra rendkívül furcsán hatnak. Ezeknek utánajárva, most néhány nemzetiség évtizedes, sőt évszázados hagyományait hoztuk el, hogy bepillantást engedjünk a nemzetközi esküvői szokások tárházába is.


Svájc: A szemétbe forgatott menyasszony

Svájcra gondolva nagyon nehéz lehet elképzelnünk, hogy ténylegesen létezhet olyan hagyomány, aminek az alapja, hogy egy menyasszonyt minél koszosabb szemétbe forgassák bele az esküvője előtt, de ez a hagyomány valóban megállja a helyét a napjainkban is egyes településeken.

A szokás szerint minél koszosabb, büdösebb és kellemetlenebb a keverék maga és ezt a leendő feleség viszonylag jól is viseli, akkor a házasságban is venni fogja a nehezebb akadályokat, amivel szembesülhet majd a férjével az együtt töltött évek alatt.

Furcsa házassági szokások a világból! - 2. kép

Bali: fogreszelés a menyasszonynak és a vőlegénynek is

Magyar szemmel a Balin élő házassági szokások is megdöbbentőek lehetnek, ahol a helyiek úgy tartják, hogy jobb lereszelni a menyasszony és a vőlegény fogait is a nászéjszaka előtt, ami elsősorban a felnőtté válást hivatott szimbolizálni. A fogreszelés során leginkább a metszőfogak és a szemfogak kerülnek előtérbe. A hagyomány szerint erre a fajta beavatkozásra azért is van szükség, hogy a fiatalokban elfojthassák az állati ösztönöket és a szerelmesek hűségesek maradjanak egymáshoz.

Kenya: a maszai törzsek

Az afrikai törzsek körében is számtalan érdekes házassági szokással találkozhatunk. Az egyik legérdekesebb például Kenyában a maszai törzsek rituáléja, akiknél a férfi és a nő is központi szerepet kap. Az apák úgy adják a törzs tudtára, hogy immáron a lányuk már más férfi gondviselésébe tartozik, hogy a nyilvánosság előtt szembeköpik a gyermekeket. A férfiak pedig kötelesek a házasság után egy teljes hónapig női ruhában létezni, hogy ezzel is átérezhessék, hogy milyen is igazából nőként élni és tevékenykedni egy házasságban.

Furcsa házassági szokások a világból! - 3. kép

India: fával kötött házasság

Indiában a régebbi időkban a legkisebb gyermek csak abban az esetben házasodhatott meg, ha már a legidősebb testvér is megtalálta a boldogságát és frigyre lépett. Ez azonban nem minden esetben történt meg, így megengedetté vált a fákkal való házasságkötés is. A fenti eset szerint az idősebb testvér, aki még nem találta meg élete szerelmét, hogy segítse öccse házasságra lépését elvett egy fát, majd ezt kivágták. Ezzel pedig szimbolikusan is átengedte az utat a fiatalabb fivérnek.
2 hozzászólás

hemberender

2 éve, 8 hónapja és 26 napja

Legjobb nem megházasodni és akkor nincs ez a sok hülyeség. röhögő smiley

válasz erre

Linda

2 éve, 8 hónapja és 26 napja

Elég fura szokások ezek tényleg. Főleg a fog reszelős.

válasz erre