1. Fokhagyma
Büdös-büdös, tudjuk jól, de olyan elképesztően erős antibakteriális hatást gyakorol a szervezetünkre, hogy az antibiotikumok csak jelenthetnek neki. Elképesztő antioxidáns hatása van, és ha minden nap eszünk, teljesen megszabadíthatjuk szervezetünket a vírusoktól, a gombáktól, illetve a baktériumoktól, sőt mi több, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Hogy nagyon büdös? Fogyaszd kapszulában!
A lenmag - akár egész magokként, akár olajként fogyasztva - rengeteg pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. Azon túl, hogy nagyon sok benne a D-vitamin, támogatja a szív- és érrendszer működését, olajként pedig az anyagcserénket egyaránt elősegíti, sőt mi több, az immunrendszerünket szintén erősíti.
3. Áfonya
Bár a friss áfonya szezonja a nyári időszak, ma már szerencsére majdnem egész évben fogyaszthatjuk ilyen-olyan formában. Érdemes is folyamatosan adagolni magunknak, hiszen az egyik legerősebb antioxidáns, mely annyira képes feltuningolni immunrendszerünket, hogy a legtöbb ráktípus ellen garantált védettséget élvezhetünk majd.
Hogy miért van kevesebb szív- és érrendszeri betegség a mediterrán országokban? A halban és zöldségben gazdag étrend mellett az olívaolaj használata miatt! A benne található zsír ugyanis egészséges, az omega-3 zsírsavak erősítik az érfalat, támogatják az immunrendszert, a szívünket és csökkentik szervezetünkben az úgynevezett rossz koleszterin szintjét is.
5. Brokkoli
A brokkoli igazi mumusként szerepel nagyon sok amerikai filmben a gyerekek étrendjén. Talán nem a legfinomabb zöldség - bár rengeteg nagyszerű recept van hozzá -, azonban egy olyan szuperételről van szó, melyben rengeteg hasznos alapanyag található, ezáltal csökkenti rengeteg ráktípus kialakulását, nem mellesleg pedig nagyon erős méregtelenítő hatással is rendelkezik. Főve vagy nyersen egyaránt jó, de érdemes odafigyelni arra, hogy főzéskor 3-4 percnél tovább ne hagyjuk a vízben!