Lakásban is könnyedén nevelhetsz
A mikrozöldek termesztéséhez nem kell különösebb felkészülés. Szükséged lesz az általad megválasztott növény csíramagjára, egy kis földre vagy kókuszrost tőzegkorongra, aminek a szétválasztásával könnyedén egy remek táptalajt kaphatsz az ültetvényeknek. Napi kétszeri öntözéssel, átlagosan a 4. nap utáni világos helyen való tároláson kívül, egyéb dolgod nem lesz, végeredményként a növény leszüretelése marad feladatként.
A vitamindús mikrozöldek sok esetben akár 40-szer több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növénytársaik. Magas a C-vitamin tartalmúk, K1-vitamint és E-vitamint is nagy dózisban tartalmaznak. A mikrozöld íze fajtától függően teljesen semleges vagy éppenséggel egy enyhe csípős, tormás, hagymás ízvilággal gazdagodik a fejlődés során.
A mikrozöldek, hasonlóan, mint a csírák, igazán gyorsan lelegelhetőek. Átlagosan 7-8 napra van szüksége a növényeknek ahhoz, hogy kifejlett állapotban egy olló segítségével levághasd és rászórhasd a szendvicsedre vagy egy-egy főétel tetejére. A zöldek egy ideig még tovább nőnek ritkítás után, de körülbelül két kisebb adag szedés után újra kell ültetni a magokat.
A termesztéshez egy műanyag doboz vagy tál is elegendő, de ha fontos számodra a környezettudatosság, akkor szerezz be egy kókuszrostból készült edényt, amit idővel komposztálhatsz is. A tőzegkorong vagy a tápanyagokban gazdag föld elhelyezése után borítsd meg a tálat a speciális csíramagokkal, amiket bő vízzel öblíts le!
Ezután pár napig, hagyd növekedni a mikrozöldeket, majd legeld le a mikrosalátákat! A növekedési fázisban egy ablakpárkány is elegendő, de arra figyelj oda, hogy tűző napra ne helyezd őket hosszabb időre! A levágott növények jól záródó dobozban, néhány napig elállnak a hűtőszekrényben tartva.