14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

4 érv, ami miatt kezdj el mikrozöldet nevelni!

2021. június 16.
47.9801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A mikrozöldek vagy másnéven mikrosaláták még fejlődésben lévő növények, amelyek a kifejlett zöldségekhez, salátákhoz képest, akár 40-szer több vitamint és antioxidánst is tartalmazhatnak. A termesztésük egyáltalán nem ördöngös, kevés előkészülettel, kert nélkül is minden héten friss zöldekkel dobhatjuk fel az ételeinket. Az éttermekben leginkább dekoráció gyanánt szórnak néhány szál növényt az étel tetejére, így biztosan találkozhattál már a sokszor igen ízes változataival. A következőkben összeszedtünk 4 érvet, ami miatt érdemes lehet beépíteni őket a mindennapi étkezéseinket.


Lakásban is könnyedén nevelhetsz

A mikrozöldek termesztéséhez nem kell különösebb felkészülés. Szükséged lesz az általad megválasztott növény csíramagjára, egy kis földre vagy kókuszrost tőzegkorongra, aminek a szétválasztásával könnyedén egy remek táptalajt kaphatsz az ültetvényeknek. Napi kétszeri öntözéssel, átlagosan a 4. nap utáni világos helyen való tároláson kívül, egyéb dolgod nem lesz, végeredményként a növény leszüretelése marad feladatként.

4 érv, ami miatt kezdj el mikrozöldet nevelni! - 2. kép

Nagyon magas a növények vitaminpanelje

A vitamindús mikrozöldek sok esetben akár 40-szer több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növénytársaik. Magas a C-vitamin tartalmúk, K1-vitamint és E-vitamint is nagy dózisban tartalmaznak. A mikrozöld íze fajtától függően teljesen semleges vagy éppenséggel egy enyhe csípős, tormás, hagymás ízvilággal gazdagodik a fejlődés során.

4 érv, ami miatt kezdj el mikrozöldet nevelni! - 3. kép

Már 1 hét elteltével betakarítható a termés

A mikrozöldek, hasonlóan, mint a csírák, igazán gyorsan lelegelhetőek. Átlagosan 7-8 napra van szüksége a növényeknek ahhoz, hogy kifejlett állapotban egy olló segítségével levághasd és rászórhasd a szendvicsedre vagy egy-egy főétel tetejére. A zöldek egy ideig még tovább nőnek ritkítás után, de körülbelül két kisebb adag szedés után újra kell ültetni a magokat.

4 érv, ami miatt kezdj el mikrozöldet nevelni! - 4. kép

Egyszerű tárolás

A termesztéshez egy műanyag doboz vagy tál is elegendő, de ha fontos számodra a környezettudatosság, akkor szerezz be egy kókuszrostból készült edényt, amit idővel komposztálhatsz is. A tőzegkorong vagy a tápanyagokban gazdag föld elhelyezése után borítsd meg a tálat a speciális csíramagokkal, amiket bő vízzel öblíts le!

Ezután pár napig, hagyd növekedni a mikrozöldeket, majd legeld le a mikrosalátákat! A növekedési fázisban egy ablakpárkány is elegendő, de arra figyelj oda, hogy tűző napra ne helyezd őket hosszabb időre! A levágott növények jól záródó dobozban, néhány napig elállnak a hűtőszekrényben tartva.
3 hozzászólás

Tekla

3 éve, 7 napja

Megpróbálkozom majd vele. mosolygó smiley

válasz erre

Szofi Kakuk

3 éve, 7 napja

monyó írta:
Őszinte leszek, próbálkoztam üvegben, de nem ment. szomorú smiley Mindig beposhadt. Pedig nagyon szeretem őket.
próbáld ki kókuszrostban, a csírázást pedig akár egy tiszta tejes dobozban is lehet mosolygó smiley

válasz erre

monyó

3 éve, 8 napja

Őszinte leszek, próbálkoztam üvegben, de nem ment. szomorú smiley Mindig beposhadt. Pedig nagyon szeretem őket.

válasz erre