11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

5+1 trükk, amivel könnyen megnyugtathatod a szorongó gyermekedet!

2019. február 13.
13.8501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szorongás sajnálatos módon egy tipikus veleszületett tulajdonságnak tekinthető, ezáltal a legharmonikusabb családban felnövő gyermekek között is gyakran találhatunk izgulósabb, aggodalmaskodóbb típusokat, akik hajlamosak úgymond "lelkizni" bizonyos dolgokon. Ez a tulajdonság gyakran már egészen kicsi korban megjelenik - a gyerek például nem akar szerepelni, nem mer szerepelni -, de óvodában, majd iskolában csúcsosodik ki a leginkább. A szülőknek azonban fontos a helyén kezelni ezt a dolgot, de ehhez elengedhetetlen ismerni néhány alapvető trükköt!


1. Először is beszéljünk róla!

A kommunikáció a problémakezelés alapja, ezáltal a szorongás legjobb ellenszere, ha kibeszéljük. Az aggodalom tárgyát ugyanis meg kell személyesíteni, tudni kell legyőzni, ami nem egyszerűen, de elsajátítható készség. Ha gyerekkorban már elkezdjük tanítani ezt csemeténk számára, később nagyon hatékonyan tudja majd alkalmazni.

5+1 trükk, amivel könnyen megnyugtathatod a szorongó gyermekedet! - 2. kép

2. Vezessünk be szorongóórát!

Bár elsőre butaságnak hangzik, azonban egy gyakran és sokat szorongó gyermek számára nagyon fontos lehet, hogy a kibeszélés mellett szabadon szoronghasson, ha szükséges. Tartsunk minden nap szorongóórát, amikor pár percet arra kérjük a gyermeket, hogy bátran adja ki magából az érzelmeit, amikor helyet engedünk az aggodalmaknak, ergo célirányosan vezessük rá, ha szükséges írassuk vagy rajzoltassuk le vele aggályait. Bizonyítottan sokat segítő módszer!

3. Keressetek valami nyugtató szokást!

A gyermeki elme játékossága egészen hihetetlen magasságokba emelkedhet, ezáltal rendkívül lényeges, hogy adjunk valami varázstárgyat csemeténk kezébe, aminek mondhatni természetfeletti képességeket tulajdonít, ami ha vele van, akkor nincs mitől félnie, nincs mitől szorongania. Ez nemcsak tárgy lehet, hanem valami szokás is, például az, hogy megfogja a mutatóujját vagy megcsavarja az orrát.

4. A zene hatalma!

Rengeteg kutatás bizonyította korábban, hogy a túl gyakran és túl sokat szorongó gyermekek számára a zene elképesztően jó orvosság, ha aggodalmaskodásról van szó. Amennyiben apróságunk szereti a zenét, próbáljuk megtalálni a kedvenceit, vagy legalább egy olyan zeneszámot, amit az izgulós, feszült és stresszes időszakok után dúdolgathat vagy meghallgathat, hogy így űzze el a negatív hatásokat.

5+1 trükk, amivel könnyen megnyugtathatod a szorongó gyermekedet! - 3. kép

5. Hörpints egy kis vizet!

Szintén kutatások igazolják, hogy a szorongás elhatalmasodásának a hátterében nagyon gyakran a kiszáradás áll, vagyis a hidratált szervezet kevésbé hajlamos az izgulásra. Ez nem csak azt jelenti, hogy figyeljünk oda gyermekünk megfelelő folyadékbevitelére, hanem azt is, hogy egy szorongási hullám közepén itassunk vele minél több vizet.

+1. A mozgás, mint feszültségoldás!

A mozgás valamilyen szinten egyfajta feszültséget jelent, amit sokszor nemcsak lelkileg, hanem testileg is nagyon fontos feloldanunk. Ennek az egyik legjobb módja a gyerekeknél a mozgás, vagyis ha csemeténk túl szorongós és izgulós, járassuk sportolni, ami nemcsak a jellemét erősíti, hanem ezen a téren, a lelki oldalról is jelentős segítséget nyújt majd számára.
1 hozzászólás

moni1294

5 éve, 5 hónapja és 25 napja

Én is mindig féltem az iskolai fellépésektől, szereplésektől, de sose éreztem szorongást emiatt.

válasz erre