27 °C
erős felhőzet
2025. június 01., vasárnap
Tünde

5+1 tipp a rákellenes táplálkozásért

2015. április 22.
2.1340
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Noha a daganatos megbetegedések jelentős többségéhez nagyban hozzájárul génállományunk is - avagy az örökletesség -, ellenben bizonyított tény, hogy életmódunkkal és étkezési szokásainkkal is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a modern világ egyik legsúlyosabb problémáját. Az alábbiakban a rákellenes táplálkozáshoz szeretnénk hasznos tippekkel szolgálni!




1. Csökkentsd a szénhidrátot!

Nem csak a cukorbetegség problémája miatt fontos, hogy csökkentsük étkezéseink tekintetében a szénhidrát-bevitelt, lévén ezzel daganatmegelőző hatást is elérhetünk, de ehhez napi szinten legalább 1 grammra kellene korlátoznunk a cukor és a keményítő fogyasztását kilogrammonként. Tehát 60 kilósan egy szelet pizza és két deciliter szénsavas üdítő már a felső határ lenne.

2. Térjünk át az egészséges olajakra!

Felejtsük el a zsír mellett a napraforgóolajat a sütéshez és főzéshez, mert ez nagyon sok káros anyagot tartalmaz, inkább válasszunk helyette olívaolajat vagy tökmagolajat, amelyek értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, ezáltal megelőzhetjük vele a magas vérnyomást és a szívproblémákat, miközben a gyulladásos folyamatok mértékét is minimálisra csökkenthetjük szervezetünkben.

3. Együnk értékes fehérjét!

Fehérje és fehérje között is van különbség, ezt nem árt tisztázni, így a zsírban gazdag fehérjéket érdemes kerülni, a növényi változatokat, amelyek egészségesen laktatnak, és izmaink építéséhez, alakformáláshoz is alkalmasak, azonban előtérbe helyezni.



4. Növeljük az élelmi rostok mennyiségét!

Ez nem csak emésztésünk szempontjából fontos, hanem azért is, mert a sok friss gyümölcs és zöldség annyi értékes tápanyagot, aminosavat és vitamint tartalmaz, amelyek feltöltik szervezetünk raktárait, ebből kifolyólag könnyebben elkerülhetjük vele a problémákat. Hovatovább segítségükkel kellemesen jóllakottnak érezhetjük majd magunkat, és meggátolhatjuk velük a gyors vércukorszint-emelkedést is.

5. Válasszunk savanyított tejtermékeket!

A savanyított tejtermékek előnye, hogy a tejsavas erjesztés miatt - túró, joghurt, sajt és így tovább - nagyon kevés cukrot tartalmaznak, mégis édesek. Ez azért különösen jó, mert a rákos sejtek a tejsavból nem tudnak energiát nyerni, vagyis csírájában elfojthatjuk a problémát. A savanyítás egyébiránt mindennek jó, így a savanyú káposzta vagy más zöldségek is kiválóak erre a célra.

+1. Evés mellett mozogni, mozogni, mozogni!

Noha nem táplálkozási tanács, de a rákmegelőzés tekintetében elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, ami nélkül bármilyen diétát tarthatunk, bármilyen óvintézkedéseket is teszünk meg, a rákmegelőző hatás nem lesz teljes. A mozgás kiüríti a szervezetből a káros anyagokat, a cukrot, és optimalizálja az oxigénellátást, avagy hozzásegíti testünket ahhoz, hogy a bevitt hasznos alapanyagok ténylegesen is felszívódhassanak bennünk.
3 hozzászólás

Mirjam

10 éve, 11 hónapja és 23 napja

Tényleg szuper cikk lett. Friss bio zöldségek és gyümölcsök a jók.

válasz erre

becky

10 éve, 11 hónapja és 24 napja

Nehéz betartani ezeket, de nem lehetetlen. Manapság egyre tudatosabbak az emberek és trendi is lehet így táplálkozni.

válasz erre

Hampster

10 éve, 11 hónapja és 24 napja

na de jó tippek, bár a cigit még pluszban beletettem volna, igaz nem táplálkozás de alap

válasz erre