-1 °C
borús égbolt
2025. január 21., kedd
Ágnes

5+1 tipp a rákellenes táplálkozásért

2015. április 22.
2.1101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Noha a daganatos megbetegedések jelentős többségéhez nagyban hozzájárul génállományunk is - avagy az örökletesség -, ellenben bizonyított tény, hogy életmódunkkal és étkezési szokásainkkal is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a modern világ egyik legsúlyosabb problémáját. Az alábbiakban a rákellenes táplálkozáshoz szeretnénk hasznos tippekkel szolgálni!




1. Csökkentsd a szénhidrátot!

Nem csak a cukorbetegség problémája miatt fontos, hogy csökkentsük étkezéseink tekintetében a szénhidrát-bevitelt, lévén ezzel daganatmegelőző hatást is elérhetünk, de ehhez napi szinten legalább 1 grammra kellene korlátoznunk a cukor és a keményítő fogyasztását kilogrammonként. Tehát 60 kilósan egy szelet pizza és két deciliter szénsavas üdítő már a felső határ lenne.

2. Térjünk át az egészséges olajakra!

Felejtsük el a zsír mellett a napraforgóolajat a sütéshez és főzéshez, mert ez nagyon sok káros anyagot tartalmaz, inkább válasszunk helyette olívaolajat vagy tökmagolajat, amelyek értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, ezáltal megelőzhetjük vele a magas vérnyomást és a szívproblémákat, miközben a gyulladásos folyamatok mértékét is minimálisra csökkenthetjük szervezetünkben.

3. Együnk értékes fehérjét!

Fehérje és fehérje között is van különbség, ezt nem árt tisztázni, így a zsírban gazdag fehérjéket érdemes kerülni, a növényi változatokat, amelyek egészségesen laktatnak, és izmaink építéséhez, alakformáláshoz is alkalmasak, azonban előtérbe helyezni.



4. Növeljük az élelmi rostok mennyiségét!

Ez nem csak emésztésünk szempontjából fontos, hanem azért is, mert a sok friss gyümölcs és zöldség annyi értékes tápanyagot, aminosavat és vitamint tartalmaz, amelyek feltöltik szervezetünk raktárait, ebből kifolyólag könnyebben elkerülhetjük vele a problémákat. Hovatovább segítségükkel kellemesen jóllakottnak érezhetjük majd magunkat, és meggátolhatjuk velük a gyors vércukorszint-emelkedést is.

5. Válasszunk savanyított tejtermékeket!

A savanyított tejtermékek előnye, hogy a tejsavas erjesztés miatt - túró, joghurt, sajt és így tovább - nagyon kevés cukrot tartalmaznak, mégis édesek. Ez azért különösen jó, mert a rákos sejtek a tejsavból nem tudnak energiát nyerni, vagyis csírájában elfojthatjuk a problémát. A savanyítás egyébiránt mindennek jó, így a savanyú káposzta vagy más zöldségek is kiválóak erre a célra.

+1. Evés mellett mozogni, mozogni, mozogni!

Noha nem táplálkozási tanács, de a rákmegelőzés tekintetében elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, ami nélkül bármilyen diétát tarthatunk, bármilyen óvintézkedéseket is teszünk meg, a rákmegelőző hatás nem lesz teljes. A mozgás kiüríti a szervezetből a káros anyagokat, a cukrot, és optimalizálja az oxigénellátást, avagy hozzásegíti testünket ahhoz, hogy a bevitt hasznos alapanyagok ténylegesen is felszívódhassanak bennünk.
3 hozzászólás

Mirjam

10 éve, 7 hónapja és 4 napja

Tényleg szuper cikk lett. Friss bio zöldségek és gyümölcsök a jók.

válasz erre

becky

10 éve, 7 hónapja és 5 napja

Nehéz betartani ezeket, de nem lehetetlen. Manapság egyre tudatosabbak az emberek és trendi is lehet így táplálkozni.

válasz erre

Hampster

10 éve, 7 hónapja és 5 napja

na de jó tippek, bár a cigit még pluszban beletettem volna, igaz nem táplálkozás de alap

válasz erre