23 °C
erős felhőzet
2024. június 16., vasárnap
Jusztin

5+1 tanács a megfelelő napszemüveg kiválasztásához

2015. július 25.
2.6361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A napszemüveg sokaknak csak egy egyszerű kiegészítő, ami jól mutat néhány ruhához, azonban a gyakorlatban ennél azért sokkal többről van szó. Tudtad például, hogy egy jó napszemüveg lényegesen csökkenti a ráncok kialakulásának esélyét, de véd olyan, főként UV-sugárzás által elősegített betegségek megelőzésében is, mint a szürke hályog vagy a kúszóhártya? Többek között ezért is fontos a megfelelő napszemüveg kiválasztása, amelyhez most hasznos tanácsokkal szolgálnánk!5+1 tanács a megfelelő napszemüveg kiválasztásához - 2. kép

1. Kerüljük a legolcsóbbat!

Noha tény, hogy a legkisebb is számít, de szemünk egészsége érdekében érdemes messzire elkerülni a legolcsóbb napszemüvegeket, amelyek általában csak egy szimpla sötétített üveggel rendelkeznek, és rendszerint torzítják is a látást, egyszóval nem alkalmasak például vezetéshez, hovatovább rontják a szemet. Egy jó napszemüveget tehát nem kapsz 999-ért!

2. Megfelelő védelem!

A jó napszemcsi ismérve az, hogy véd az ibolyántúli sugárzástól is, és ezt a terméken a gyártója fel is tünteti. A megfelelő szemüveg legalább UV400-as jelöléssel rendelkezik, amely már garantáltan kiszűri a káros sugarakat, ebből kifolyólag megfelelő védelmet nyújt. Érdemes egyébiránt optikussal is beméretni ezt az értéket, és ha esetleg átvertek minket, akkor reklamálni az eladónál. A legjobb persze, ha mindjárt optikusnál vásároljuk meg a szemüveget.

3. Fontos az illeszkedés!

Önmagában nem elég, hogy a lencsék megfelelő védelmet nyújtanak, ezen felül a szemüvegnek illeszkednie is kell arcunkhoz. Nem szabad ugyanis, hogy felül vagy oldalról a Nap besüthessen, így ugyanis van egy drága napellenzőnk, de a szemünket egyáltalán nem védjük meg vele. Keressünk tehát addig, amíg meg nem találjuk az arcformánkhoz leginkább illeszkedő szemüveget.

5+1 tanács a megfelelő napszemüveg kiválasztásához - 3. kép


4. A kényelem és a divat is fontos!

Természetesen azért nem árt az sem, ha a választott szemüveg kényelmes és trendi is, hiszen bizonyos, hogy a hegesztőszemüveg nyújtja a legjobb védelmet a káros sugarak ellen, mégsem látunk embereket, akik azzal járkálnának. Ha szorít, ha nyom, akkor inkább keressünk másikat, hiszen senkinek sem hiányzik egy kisebesedett orrnyereg vagy egy megnyomott, bekékült halánték.

5. Figyeljünk a gyerekre is!

A szem káros sugaraktól való védelme már kisgyerekkortól erősen ajánlott, így a piciknek se vásároljunk túl olcsó szemüveget, mert azzal több kárt okozunk, mint amennyit használnánk. Ma már szerencsére nagyon jó áron elérhetők direkt gyerekeknek szánt, rugalmas, törhetetlen kerettel és UV400-as lencsékkel ellátott napszemüvegek, amelyek megfelelően óvják a gyermek szemét.

+1. Tuti tipp!

Ha napszemüveget vásárolunk, de nem vagyunk biztosak a hatásában, egyszerűen csak kérjük meg az eladót, hogy hadd menjünk ki vele a tűző napsütésbe. Ha a nagy fényben nem kell hunyorognunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő választás lesz!
4 hozzászólás

Babóca

9 éve, 7 hónapja és 27 napja

Napszemüvegben sajnos sokan spórolnak, nagy kár.

válasz erre

leoni

9 éve, 8 hónapja

Na igen, az utolsó tipp adja magát. És persze olcsó napszemüveget sose tegyünk a gyerekre.

válasz erre

csillucs

9 éve, 8 hónapja

Egyetértek Encivel, nem szabad spórolni rajta. Én nagyon drágán vettem az enyimet még tavaly de szuper.

válasz erre

Enci

9 éve, 8 hónapja

Nagyon érzékeny vagyok a szemüvegekre, mindig jó minőséget veszek, mert a szemem nagyon fontos. Sokan spórolnak ezen, pedig nem kéne.

válasz erre