11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

5+1 ok, hogy ne szoktasd rá gyermekedet a nassolásra

2018. november 14.
24.9431
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A nassolást rengeteg szülő tekinti egyfajta jutalmazásnak, amire idejekorán hajlamosak rászoktatni a gyereket, hiszen ők is csinálják, mindenki csinálja, ergo miért a gyerek maradjon ki ebből? Ha te is feltetted magadnak ezt a kérdést, akkor engedd meg, hogy olyan nézőpontból közelítsük meg a témát, ahogyan csak kevesen, hiszen akár tetszik, akár nem, a nassolás címszó alatt a legtöbb ember nem az egészséges nasikat érti, hanem a cukros és egészségtelen dolgokat!


1. A függőség is betegség!

Gyermekkorban meglepően sok dolog fejlődik ki az emberi szervezetben, ezáltal többek között a különféle függőségek is itt kerülnek megalapozásra, ergo a nassolás a piciknél nagyon könnyen függőséggé válhat, amivel kapcsolatban a legrosszabb, hogy rengeteg szülő észre sem veszi a problémát. Márpedig a probléma sokaknál adott, és hosszabb távon a legenyhébb esetben is elhízásban mutatkozik meg, de előfordulhat, hogy valaki felnőttként másban próbálja kiélni függőségét, ezáltal például a drogokhoz menekül.

5+1 ok, hogy ne szoktasd rá gyermekedet a nassolásra - 2. kép

2. A nasi jobb, mint a rendes kaja!

A gyerekek nem hülyék, nagyon jól tudják, hogy nassolni jó dolog, ezáltal csak magunknak ártunk vele, ha néha teletömjük őket csokoládéval. Egyrészt ugyanis nem fognak rendszeresen enni, másrészt pedig számukra még nem olyan egyértelmű, mint számunkra, hogy a megfelelő táplálkozás mennyire fontos, vagyis folyamatosan hadakozhatunk majd velük, mert inkább a nasi mellett szavaznak.

3. A fogaknak sem tesz valami jót!

A sok cukor tönkreteszi a tejfogakat, és bár sokan legyintenek rá, hogy ezek még csak tejfogak, azonban ne felejtsük el, hogy minél előbb elromlanak és kihullanak, annál előbb jönnek helyettük a rendes fogak. Ha pedig folyamatosan nassol a gyerek, a megfelelő fogmosási ritmus pedig nem alakult ki benne, akkor ez bizony idő előtti fogszuvasodáshoz és fogvesztéshez vezethet.

4. Nem ez a jutalmazás legjobb formája!

Jutalmazni sokféleképpen lehet, de nyilván a csokoládé a legolcsóbb és legkényelmesebb a sorban. Pedig a gyerek számára jutalmazás lehetne akár az is, ha elvinnénk sétálni vagy a játszótérre, mert ügyes volt, vagy jól viselkedett az óvodában, esetleg az iskolában. Ha viszont hozzászoktatjuk, később már nagyon nehéz lesz leállítani róla...

5+1 ok, hogy ne szoktasd rá gyermekedet a nassolásra - 3. kép

5. Már gyermekkorban eldől, hogy elhízott felnőtt lesz-e a gyerek!

A gyerekkori nassolás rendkívül rossz étkezési beidegződéseket idézhet elő, észrevétlenül túlevéshez és túlzott cukorbevitelhez vezethet, ami kialakuló gyakorlat lesz az apróság életében, ezáltal felnőttként is megmarad. Magyarul már gyerekként ítéletet mondunk felette, hiszen ilyen háttérrel szinte biztos, hogy elhízott felnőtt válik belőle.

+1. A cukorbetegségről pedig még nem is beszéltünk...

A legsúlyosabb dolgokról pedig nem is beszéltünk, ami a cukorbetegség. Ha már gyerekkorban felborítjuk a gyermek cukorszintjét, hovatovább folyamatosan túletetjük, akkor a kicsi soha nem is tudja meg, mit jelent egészséges felnőttnek lenni, mert már apróságként cukorbetegség alakul ki nála, ami az egész életét meghatározhatja, a kísérőproblémákat pedig inkább meg se említenénk.
2 hozzászólás

Móni

5 éve, 9 hónapja és 3 napja

Szerencsére ma már jobban odafigyelnek a szülők

válasz erre

EszterSzabadkai

5 éve, 9 hónapja és 3 napja

Nagyon rossz dolog a cukor, de szerencsére már manapság jobban oda lehet figyelni erre.

válasz erre