30 °C
kevés felhő
2025. június 08., vasárnap
Medárd

5+1 ok, hogy miért egyél sok paradicsomot

2016. augusztus 28.
5.6881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Itt a paradicsomszezon kellős közepén éppen itt volt már az ideje, hogy összefoglaljuk egy kicsit ennek a sokak által zöldségnek tartott, de egyébként biológiailag gyümölcsnek tekinthető étel rengeteg jótékony hatását. Ha van a kertünkben, az a legjobb, de ha a piacon jutunk hozzá, akkor is vegyünk belőle minél többet, az alábbiakban ugyanis most megtudhatod, hogy miért is olyan jó sok paradicsomot enni. Lássuk!
 


1. Lassítja az öregedést!

A paradicsomban bizonyítottan olyan sok antioxidáns található, hogy a szépségipar már évek óta egy igazi csodanövényként tartja számon, hiszen a paradicsom akár hiszitek, akár nem, de képes lassítani az öregedés folyamatait. A háttérben rengeteg kutatás folyik ennek az összefüggésnek a további feltérképezése kapcsán, amelyekből már most kiderült, hogy a paradicsomfogyasztás képes megvédeni bőrünket a nap káros UV-sugaraitól is.


2. Megelőzhetjük vele a rákot!

A paradicsomban az antioxidáns mellett rengeteg likopin is található, amelyek együttesen nem csak a bőrre gyakorolnak nagyon jó hatást, hanem belső egészségünkre is. A piros finomság rendszeres fogyasztásával ugyanis jelentős mértékben csökkenthetjük a daganatos megbetegedések kialakulását, sőt mi több, ezt a hatását a zöldség akkor sem veszíti el, ha megfőzzük vagy megsütjük, esetleg paradicsomszószként jutunk csak hozzá.

3. Megóv a diabétesztől!

A paradicsom azon kevés zöldségek egyike, amiben rengeteg króm van, amellyel jelentős mértékben csökkenthetjük a manapság egyre több embert fenyegető kettes típusú cukorbetegség kockázatát. Amennyiben el akarjuk kerülni a bajt, együnk rendszeresen és sok paradicsomot!



4. Megerősíti az immunrendszert!

Mint minden zöldség, úgy természetesen a paradicsom is sok-sok C-vitamint tartalmaz, ezáltal napi egy darab elfogyasztásával C-vitaminszükségletünk közel háromnegyedét fedezhetjük, ezáltal alaposan megacélozhatjuk vele immunrendszerünket. Sőt mi több, a paradicsom A-vitamint is tartalmaz, ezáltal segítségével még a szabad-gyökökkel szemben is sikeresen felvehetjük a harcot.

5. A csontokra is jó hatást gyakorol!

A paradicsomban nagyon sok ásványi anyag található, amelyek közül a króm mellett a kalciumtartalom is meglepően jelentős. Nagy pozitívum, hogy a kalcium itt K-vitaminnal egészül ki, amely elengedhetetlenül fontos az ásványi anyag beépüléséhez, ezáltal csontjaink egészségére nagyon jó hatást gyakorolhatunk általa.

+1. Csökkenti a koleszterin szintjét!

Kutatások igazolják, hogy amennyiben hetente legalább négy alkalommal eszünk paradicsomot, abban az esetben jelentős csökkenést érhetünk el magas koleszterinszintünk kapcsán. Ha tehát gondunk lenne a rossz koleszterinnel, együnk sok paradicsomot, és várjuk az eredményt!
2 hozzászólás

mokus84

9 éve, 6 hónapja és 12 napja

Rengeteg mindenre jó és még finom is. mosolygó smiley

válasz erre

Sandy

9 éve, 6 hónapja és 13 napja

Szeretem a paradicsomot és viszonylag sokat is eszem belőle.

válasz erre