9 °C
borús égbolt
2024. szeptember 13., péntek
Kornél

5+1 ok, amiért érdemes sok uborkát enned

2015. július 08.
2.3691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Beköszöntött az uborkaszezon, avagy a nyár sokak által egyik legkedveltebb zöldsége most kezdett el igazán teremni a konyhai kiskertekben. Ha te is szereted ezt az ízletes zöldséget, ami nagyszerű szendvics-kísérőnek, de önállóan, salátaként is nagyszerű, akkor most engedd meg, hogy elmondjunk neked 5+1 okot, amiért érdemes minél több uborkát frissen elfogyasztanod. Íme:




1. Hidratál!

Az uborka a dinnyéhez hasonlóan rengeteg vizet tartalmaz, így 90 százaléka tiszta víz, vagyis ha megeszünk egy nagyobb uborkát, az kis túlzással olyan, mintha meginnánk egy nagy pohár vizet. Ez különösen hasznos ezeken a forró nyári napokon, de más időpontban is, hiszen az emberek többsége az év minden időszakában dehidratált, ami nem csak sok betegséget, de ráncokat is előidéz. Az uborkával tehát nem csak kívülről, belülről is segíthetünk ez ellen. A magas víztartalom miatt ráadásul még kiváló méregtelenítő is, ami a fogyókúra szempontjából sem túl hátrányos dolog!

2. Igazi vitaminbomba!

Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, úgy természetesen az uborka is igazi vitaminbomba, így rengeteg A-, B- és C-vitamin található meg benne, amivel erősíthetjük az immunrendszert, és közben fiatalíthatjuk szervezetünket is. Ha igazán nagy dolgot akarunk, készítsünk turmixot uborkából, spenótból és sárgarépából. Az eredmény nem marad el! Végül pedig egy jó tanács: ne hámozzuk meg az uborkát, mert a héja alatt van a legtöbb C-vitamin!

3. Daganatellenes hatás!

Az uborkában három olyan rendkívül fontos vegyület található, amelyek bizonyítottan fontos szerepet játszanak a különféle daganattípusok, de főként a mell-, a petefészek- és a prosztatarák megelőzésében. Ezen felül az uborka képes csökkenteni a vér húgysavszintjét, vagyis hozzájárul veséink normális, egészséges működéséhez is.



4. Csökkenti a vércukrot!

Az uborkában egy olyan összetevő is fellelhető, ami képes a szervezetben aktivizálni egy olyan hormont, ami hozzájárul a hasnyálmirigy inzulintermeléséhez. Ezen felül a benne lévő szterolok csökkentik a koleszterin szintjét, a kálium, a magnézium és az élelmi rost pedig a vérnyomás szabályozásához járul hozzá.

5. Segíti a szájhigiéniát!

A friss uborkáról kevesen tudják, de olyan fitovegyületeket is tartalmaz, amelyek képesek erősíteni az ínyt, meggyógyítani a kisebb sérüléseket, ezen felül pedig csökkenteni a rossz lehelet valószínűségét.

+1. A köröm és a bőr egészségéért!

Az uborkában olyan kovasav is fellelhető, amit csak nagyon kevés zöldség tartalmaz ilyen jelentős mértékben. Emiatt is alkalmazzák külsőleg pakolásokként, de belsőleges alkalmazásával is nagyon komoly eredményeket érhetünk el, ha a cél a haj és a körmök egészsége.
5 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 6 hónapja és 5 napja

Szeretem, nem okoz gondot a fogyasztása mosolygó smiley

válasz erre

kpal

9 éve, 11 hónapja és 22 napja

Én mindig eszem magában ,sőt a savanyú verziót is mosolygó smiley

válasz erre

Sonci

9 éve, 11 hónapja és 22 napja

Szememre mindig szoktam teni. mosolygó smiley De enni is szeretem tzatzikiben.

válasz erre

Kicsi

9 éve, 11 hónapja és 22 napja

Imádom! Enni is, és arcpakolásnak is szupi! De Anyukám tejfölös foghagymás,ubisalija,na az mindent visz! nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Linda

9 éve, 11 hónapja és 23 napja

De szeretem az ubit mosolygó smiley nagyon egészséges.

válasz erre