30 °C
kevés felhő
2025. június 07., szombat
Róbert

5+1 ok, amiért érdemes sok szőlőt enned

2015. szeptember 19.
2.3790
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az őszi gyümölcsök közül az egyik legkedveltebb minden bizonnyal a szőlő, amit sokan nem csak borként, hanem önmagában is előszeretettel fogyasztanak. Az alábbi cikkel arra szeretnénk rávilágítani, hogy nem csak kellemes íze, hanem más egyéb tulajdonságai miatt is nagyon megéri rendszeresen, de legalábbis szezonjában sok szőlőt enni.
 




1. A jótékony cukor!

A szőlő kapcsán az első és legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy a benne található gyümölcscukor, avagy a szőlőcukor rendkívül jó hatást tud gyakorolni a vércukorszintre. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben inzulinrezisztenciában szenvedünk, vagy cukorbetegek vagyunk, esetleg meg akarjuk előzni a bajt, érdemes sok szőlőt ennünk.

2. Energetizál!

Szintén a magas cukortartalomnak köszönhető, hogy a szőlő fogyasztásával rendkívül gyorsan tudjuk energetizálni és felfrissíteni a fáradt szervezetet. Kifejezetten hasznos nem csak szellemi-, hanem fizikai munka esetén is, hiszen gondolataink mellett izmaink energiáit is képes pótolni, illetve megnövelni. Ráadásul meglepően gyorsan!

3. Rengeteg vitamin van benne!

Mint minden gyümölcsben, a szőlőben is elképesztő mennyiségű vitamin és ásványi anyag található meg. Előbbiek esetében a B1-, B2-, C- és K-vitaminok a különösen jellemzőek, de nagyon sok benne a foszfor, a kalcium, a kálium, a magnézium, a cink és a szelén is, amelyekkel garantáltan alaposan feltölthetjük magunkat a téli hónapokra, ha napi egy fürt szőlőt megeszünk a szezon idején.



4. Rákellenes hatás!

A szőlő a legtöbb bogyós gyümölcshöz hasonlóan egy nagyon erős antioxidáns, vagyis segít megszabadítani szervezetünket a káros szabad-gyököktől. Röviden szólva tehát kitakarítja a szervezetünkből a méreganyagokat, méregteleníti testünket, hogy ne alakulhasson ki káros sejtburjánzás, ami a daganatos megbetegedésekért felelős.

5. Javítja az emésztést!

A szőlőnél jobb emésztésserkentő szert aligha találhatnánk! Nem csak magas víztartalma, hanem sok élelmi rostja is segíti a belek működését, miközben oltja a szomjat és kiváló vizelethajtó hatással is rendelkezik. Mindezt elérhetjük nyersen, de ha kimagasló teljesítményt akarunk, igyunk meg esténként 1 liter szőlőteát, és a hatás garantáltan nem marad el!

+1. Védi az érrendszert!

A szőlő magját ugyan sokan kiköpködik, márpedig alighanem a gyümölcs egyik legértékesebb része. Belőle ugyanis olajat préselhetünk, ami E-vitaminban gazdag, és például nem csak remek salátaöntet, hanem napi szinten fogyasztva garantáltan képes jótékony hatást gyakorolni ideg- és érrendszerünkre is.
6 hozzászólás

Kunoichi

10 éve, 3 hónapja és 24 napja

Szeretem, a mustot is mosolygó smiley

válasz erre

Katicabogár

10 éve, 6 hónapja és 4 napja

Fincsi fehér a kedvencem és jó nagy szemű legyen mosolygó smiley

válasz erre

kpal

10 éve, 6 hónapja és 19 napja

Nagy szemű szőlő a kedvencem .

válasz erre

moni1294

10 éve, 6 hónapja és 20 napja

Én úgy tudtam, hogy cukorbetegek nem nagyon ehetnek cukrot a benne lévő cukor miatt.

válasz erre

leoni

10 éve, 6 hónapja és 20 napja

Érdemes szőlőt enni. Szoktam is, a nagyszeműt.

válasz erre

Mirjam

10 éve, 6 hónapja és 20 napja

Nagyon szeretem a szőlőt. mosolygó smiley

válasz erre