1. Erősítik az immunrendszert
Közismert tény, hogy a citrusfélék dugig vannak C-vitaminnal, ami az immunrendszerünk egyik legfontosabb támogatója. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nem akarunk megbetegedni, akkor már napi egy citrom, két narancs vagy néhány mandarin is elegendő ahhoz, hogy fedezzük a szervezetünk egészségéhez szükséges C-vitamin mennyiségét. Nyilván ez önmagában még nem garancia arra, hogy minden betegség elkerül minket, de jobb esélyeink lesznek.
A citrusfélékről köztudott, hogy nagyon hatékonyak a fogyókúrában. Ennek az oka több tőről fakad, így például a sok rost mellett a magas víztartalmuk is hozzájárul ehhez, hiszen gyorsan, alacsony kalória mellett biztosítanak teltségérzetet, miközben olyan elemeket tartalmaznak, melyek stabilizálják a szervezetben a vércukor szintjét.
3. Szépítik a bőrt
A citrusfélék a magas folyadéktartalmuk miatt nemcsak kiválóan hidratálnak, hanem ennek és a sok C-vitaminnak köszönhetően a bőr feszesítésében és ránctalanításában is fontos szerepet játszhatnak. Kutatások igazolják, hogy a sok C-vitamint fogyasztó nők később öregszenek, mert a fentieken túl serkentik szervezetükben a kollagén termelődését.
4. Frissen tartják az agyat
A citrusfélék az antioxidánsok tekintetében is az élen járnak, ami számtalan egészségvédő szerep mellett képes arra, hogy frissen tartsák az agyat, ezáltal nemcsak a mentális teljesítmény növelhetjük vagy fokozhatjuk vele, hanem az olyan betegségek, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór ellen is hatásos segítséget nyújthatnak. Ennek az oka a fentieken felül a benne található flavonoidokban keresendő, melyek meggátolják a sejtpusztulást.
A citrusfélék olyan összetevőket tartalmaznak, melyek képesek csökkenteni az emberi szervezetben a koleszterinszintet. Ezzel párhuzamosan óvják a szív- és az érrendszer épségét, ezáltal a gyógyszerek mellett érdemes lehet inkább sok citromot enni, ha magas a koleszterinszintünk, hátha apránként elhagyhatjuk majd a mérget.
+1. Daganatellenes hatás
Mivel erősítik az immunrendszert, és mert rengeteg antioxidáns található meg bennük, a citrusfélék bizonyítottan daganatellenes hatásúak is az emésztőrendszer tekintetében. kutatók szerint ugyanis a magas C-vitamin és rosttartalom miatt csökkentik a száj-, a nyelőcső-, a gyomor- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.