10 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

5 korai jel arra, hogy a gyermekedet hordod a szíved alatt!

2022. március 19.
51.8491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Minden nő nagyon egyedien éli meg a terhesség első jeleit, sokan nem is gondolnák, hogy esetleg egy várt vagy nem várt várandósság lehet a háttérben bizonyos tünetek megjelentével. A legtöbbünk nem jelent túl nagy jelentőséget annak, ha éppenséggel késik a menstruáció vagy nagyobb mennyiségű ételt veszünk magunkhoz, esetleg stresszesebbek vagy érzékenyebbek vagyunk. Mindazonáltal mindezen jeleket, nem érdemes elbagatellizálni sem. Ezekkel ellentétben azonban vannak ténylegesen olyan tünetegyüttesek, melyek meglétével már inkább gyanakodhatunk egy babára, mintsem egy kimerült, mókuskerékbe ragadt hétköznapi fáradtságba.


Mellduzzadás

A baba érkezésére a test már az első perctől elkezd felkészülni, amit elsők között például a mell környékén tapasztalhatunk. Az ösztrogénnek és a progeszteronnak köszönhetően beindul a mellduzzadás. Emiatt feszült, nagyobb melleket kaphatunk akár órákon belül is. Ritkábban, de még a mellbimbó színe is megváltozhat és ami szinte biztos, hogy nagyon érzékennyé válik a mell és a környéke is. A mellduzzadás, érzékenység a menzesz jelét is jelentheti, ezért nem feltétlenül jelent terhességet az érzés.

5 korai jel arra, hogy a gyermekedet hordod a szíved alatt! - 2. kép

Émelygés

Árulkodó jel lehet a gyakoribb émelygés, amit követhet enyhe puffadás, vizesedés és hányinger is. Ez a tünet akkor lehet igazán feltűnő, ha amúgy nem változtattunk szinte semmit sem az étkezési szokásainkon, mégis rendszeresebben előjön és hosszabb ideig kellemetlenséget is okoz.

Gyakoribb vizelési inger

Az utóbbi időben többet jársz a mosdóba? Gyakran érzed, hogy pisilni kell? Nem biztos, hogy a felfázás végett érzed az ingert. A babavárás egyik kevésbé ismert, viszonylag korai tünete a gyakoribb vizelési inger is egyben. Legyünk türelmesek magunkkal, ne igyunk emiatt kevesebbet, ha szükséges használjunk szárnyas betétet!

5 korai jel arra, hogy a gyermekedet hordod a szíved alatt! - 3. kép

Álmosság és levertség

Babaváráskor a pihenés iránti vágy is fokozódik. Ez sokak esetében hirtelen levertséget is okozhat, de vannak emberek, akik annyira kimerülnek, hogy napközben is szükséges egy kis szundi időt beiktatni, hogy aztán fókuszáltabb, produktívabb állapot álljon fel. Természetesen a fáradtság akár betegséget is jelenthet, ezért mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, ha hirtelen fáradtnak érezzük magunkat minden nap.

Kívánósság

A kismamák többsége, körülbelül 75%-a éli meg a terhesség kezdeti szakaszában bizonyos ételek után a sóvárgást. Lehetnek egészen furcsa ételek is, amiket ebben az időszakban nagyobb mennyiségben is megennél, egyébként meg hozzájuk sem nyúlnál. Az ételtípusok utáni vágy mellett a mennyiségeket sem szabad elhanyagolni. A hirtelen megnövekedett étvágy is jelezhet babavárást.

5 korai jel arra, hogy a gyermekedet hordod a szíved alatt! - 4. kép

Természetesen egy jel, nem feltétlenül tud pontos diagnózist felállítani, mindenesetre apránként igenis képes a test, akár még a doktor előtt is árulkodni arról, hogy úton van a trónörökös. Persze a nyilvánvaló menstruáció kimaradását itt most nem említettük. Ilyen helyzetben legyünk mindig óvatosak, vásároljunk tesztet és kíméljük magunkat az első hetekben! Mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, ha minimum 2-3 általunk is jegyzett tünet jellemző ránk!
1 hozzászólás

Enci

2 éve, 3 hónapja

A teszt a legjobb. röhögő smiley Az biztosra megmondja mi a helyzet.

válasz erre