Az alma nem csak az ősz egyik slágerterméke, hanem a leghatékonyabb és legolcsóbb immunerősítő is, ami ezen felül serkenti az agyműködést. Az almában főként szeptemberben és októberben van a legtöbb C-vitamin - a szüret függvényében természetesen ez novemberig is kitolódhat - de később is érdemes fogyasztani, hiszen testünknek minden apró C-vitaminforrásra nagy szüksége van. Noha felnőttként nem túl problémás az almát elfogyasztani, de ha gyermekünk immunrendszeréről is gondoskodni szeretnénk, készítsünk neki reszelt, mézes-fahéjas almát, ami garantáltan ízletes, és vitaminban gazdag csemege lesz.
2. Brokkoli
A brokkoli nem csak béta-karotinban bővelkedik - ami alapból egy nagyon erős antioxidáns, ezáltal képes megvédeni szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben -, hanem magas C-vitamin tartalommal is bír, ami az immunrendszer működését képes serkenteni. A brokkoli ezen felül nagyon jó hatással van a memóriára is, ezáltal rövidebbé varázsolja a reakcióidőt, és sokkal gyorsabbá a felfogóképességet.
3. Káposzta
Az őszi időszak elején még frissen is lehet kapni finom és ízletes káposztát, de később a savanyított változat is tökéletesen megteszi, ha szeretnénk természetes módon megerősíteni immunrendszerünket. Nem véletlen, hogy a régi öregek is annyi savanyú káposztát tettek el télire, ők ugyanis szinte csak ezzel tuningolták immunvédelmüket, és csak nagyon ritkán voltak betegek!
4. Naspolya
A naspolya sajnálatos módon egyre inkább háttérbe szorul a magyar családok körében, holott ez az ízletes gyümölcs őshonos magyar élelmünk, ami szó szerint hemzseg a C-vitaminban. További érdekessége, hogy éppen ősszel érik, és nagyon sokáig frissen tartható, ezáltal a fán hagyva akár még karácsonykor is tehetünk az asztalra friss naspolyát, ha ültetünk otthon egy gondozást alig-alig igénylő naspolyafát.
5. Gyömbér
Noha a gyömbér nem őshonos felénk, de teaként vagy frissen fogyasztva garantáltan megvédhetjük magunkat az őszi betegségektől, hiszen hatékonyan képes felvenni a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal szemben, miközben gyulladásgátló hatása is van. Mézzel ízesítve a leghatékonyabb természetes antibiotikum.
+1. Fokhagyma
Csak a plusz egyes kategóriában merjük megemlíteni, mert kellemetlen szaga miatt csak nagyon kevesen szeretik, de a fokhagymánál jobb immunerősítőt aligha találunk ősszel. Erős baktérium- és vírusölő hatással is rendelkezik. Ha meg vagy fázva, önts egy nagykanálba tiszta citromlét, és tegyél bele egy gerezd fokhagymát, és ha ezt naponta két-három alkalommal elfogyasztod, nem csak az udvarlókat, hanem a betegséget is garantáltan távol tartod magadtól.