35 °C
kevés felhő
2025. június 25., szerda
Vilmos

5+1 immunrendszererősítő étel őszre

2014. szeptember 07.
2.2741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Itt az ősz, az év újabb olyan időszaka, amikor szervezetünk hajlamosabb a megfázásra. Noha nyáron általában mindig feltöltjük immunrendszerünk raktárait, azonban általánosságban az ősz, a hideg és a nyirkos idő hamar kikezdi azt, ha nem gondoskodunk megfelelő és elegendő utánpótlásról. Ehhez próbálunk most segítséget nyújtani az alábbiakban, hogy ti is olyan ételeket tudjatok bevinni szervezetetekbe, amelyek garantáltan segítik immunrendszeretek erősen tartását.
 




1. Alma

Az alma nem csak az ősz egyik slágerterméke, hanem a leghatékonyabb és legolcsóbb immunerősítő is, ami ezen felül serkenti az agyműködést. Az almában főként szeptemberben és októberben van a legtöbb C-vitamin - a szüret függvényében természetesen ez novemberig is kitolódhat - de később is érdemes fogyasztani, hiszen testünknek minden apró C-vitaminforrásra nagy szüksége van. Noha felnőttként nem túl problémás az almát elfogyasztani, de ha gyermekünk immunrendszeréről is gondoskodni szeretnénk, készítsünk neki reszelt, mézes-fahéjas almát, ami garantáltan ízletes, és vitaminban gazdag csemege lesz.

2. Brokkoli

A brokkoli nem csak béta-karotinban bővelkedik - ami alapból egy nagyon erős antioxidáns, ezáltal képes megvédeni szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben -, hanem magas C-vitamin tartalommal is bír, ami az immunrendszer működését képes serkenteni. A brokkoli ezen felül nagyon jó hatással van a memóriára is, ezáltal rövidebbé varázsolja a reakcióidőt, és sokkal gyorsabbá a felfogóképességet.

3. Káposzta

Az őszi időszak elején még frissen is lehet kapni finom és ízletes káposztát, de később a savanyított változat is tökéletesen megteszi, ha szeretnénk természetes módon megerősíteni immunrendszerünket. Nem véletlen, hogy a régi öregek is annyi savanyú káposztát tettek el télire, ők ugyanis szinte csak ezzel tuningolták immunvédelmüket, és csak nagyon ritkán voltak betegek!



4. Naspolya

A naspolya sajnálatos módon egyre inkább háttérbe szorul a magyar családok körében, holott ez az ízletes gyümölcs őshonos magyar élelmünk, ami szó szerint hemzseg a C-vitaminban. További érdekessége, hogy éppen ősszel érik, és nagyon sokáig frissen tartható, ezáltal a fán hagyva akár még karácsonykor is tehetünk az asztalra friss naspolyát, ha ültetünk otthon egy gondozást alig-alig igénylő naspolyafát.

5. Gyömbér

Noha a gyömbér nem őshonos felénk, de teaként vagy frissen fogyasztva garantáltan megvédhetjük magunkat az őszi betegségektől, hiszen hatékonyan képes felvenni a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal szemben, miközben gyulladásgátló hatása is van. Mézzel ízesítve a leghatékonyabb természetes antibiotikum.

+1. Fokhagyma

Csak a plusz egyes kategóriában merjük megemlíteni, mert kellemetlen szaga miatt csak nagyon kevesen szeretik, de a fokhagymánál jobb immunerősítőt aligha találunk ősszel. Erős baktérium- és vírusölő hatással is rendelkezik. Ha meg vagy fázva, önts egy nagykanálba tiszta citromlét, és tegyél bele egy gerezd fokhagymát, és ha ezt naponta két-három alkalommal elfogyasztod, nem csak az udvarlókat, hanem a betegséget is garantáltan távol tartod magadtól.
3 hozzászólás

Sonci

11 éve, 8 hónapja és 23 napja

Gyömbért nem bírja a gyomrom sajnos. De az almát például nagyon szeretem.mosolygó smiley Jó tippek!

válasz erre

Móni

11 éve, 8 hónapja és 24 napja

Fokhagyma nagyon egészséges, szoktam enni időnként.

válasz erre

Minoni

11 éve, 8 hónapja és 24 napja

Hmmm naspolyát még talán nem is ettem...

válasz erre