34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

5+1 hasznos tipp, ha napszúrást kaptunk

2015. augusztus 12.
2.9201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A napszúrás egy rendkívül súlyos probléma, aminek különféle fokozatai vannak, de amennyiben nem jutunk el vele az ájulásig, akkor nem fontos, hogy orvos is lásson minket. Amennyiben azonban hirtelen és váratlan hidegrázás, fejfájás, szédülés, esetleg hányinger tör ránk, miután sok időt töltöttünk a tűző Napon, akkor gyanakodni kezdhetünk arra, napszúrást kaptunk. Amennyiben ezt tapasztaljuk, hadd ajánljunk néhány hasznos és tuti tippet!
1. Mi zajlik le bennünk napszúrás esetén?


Először is érdemes tisztába tenni a napszúrás definícióját, ami attól alakul ki, hogy túl sokat éri közvetlen sugárzás a fejünket, így a fej hőmérséklete meghaladja a testét, és bár ijesztően hangzik, az agyhártya megdagad, és nyomást gyakorol az agyra. A folyamatot többnyire dehidratáció kíséri, és az esetek jelentős többségében nem igényel orvosi kezelést.

2. Igyunk sok vizet!

Éppen a dehidratáció lehetősége miatt, illetve mert a vérkeringés beindítása segíthet a probléma tüneteinek enyhítésén, az egyik első dolgunk legyen ilyen esetben a vízfogyasztás, méghozzá a lehető legnagyobb mértékben. A víz legyen hideg, de ne legyen túl fagyos, meleg pedig semmiképpen. Tehetünk bele kevés citromot is ha jobban csúszik, de a legjobb, ha tisztán isszuk.

3. Kerüljük a szénsavas italokat!

Noha napszúrás után biztosan sokan vágyakoznak egy jó hideg sörre, esetleg egy hűvös jégkására, néhány napig ezeket kerülni érdemes ilyen esetben, akárcsak a kávét, a teát, a kólát, mert a koffein a szénsavhoz hasonlóan dehidratáló hatást vált ki. Egyszóval igyunk vizet, méghozzá sokat és sokszor egy nap, ha pedig unjuk, hűtsünk be egy kis dinnyét, ami szintén jó alternatíva lehet.4. Együnk gyümölcsöt!

Napszúrás idején gyakran van hányingerünk, és sokszor tapasztalunk étvágytalanságot - méghozzá nem véletlenül. Ilyenkor nem is kívánjuk a hagyományos ételeket, de legalább egy kis gyümölcsöt érdemes enni, mert sok benne a hasznos víz, ezen felül pedig gyomrunk is könnyedén megbirkózik vele, nem terheli tovább a szervezetünket. Egy kis dinnye, barack vagy friss nyári alma garantáltan ideális választás!

5. Borogasd magad!

A napszúrás után általában lángolni fog a testünk - sokan be is lázasodnak -, így érdemes a probléma fennállása esetén naponta többször, hideg vízzel lezuhanyozni, esetleg beborogatni testünket. Ha zuhanyzunk, a törölközést felejtsük el, csak hagyjuk magunkat megszáradni.

+1. Pihenni, pihenni, pihenni!

A napszúrásnak komoly következményei lehetnek, ha nem pihenjük ki magunkat! Az ágynyugalom mindennél fontosabb, akárcsak a sötétített, hűvösen tartott szoba, ami mellett hasznos a csend, így vagy csak relaxáljunk néhány órát, vagy maximum halkan olvassunk, esetleg tévézzünk, miközben hidratáljuk magunkat.
3 hozzászólás

Lolaa

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

Életemben eddig egyszer voltam beteg a napszúrástól, szörnyű...

válasz erre

Minoni

9 éve, 8 hónapja és 10 napja

borzalmas tud lenni a napszúrás, főleg ha lázad is van

válasz erre

zitucska

9 éve, 8 hónapja és 11 napja

Most elég könnyű hőgutát kapni. Szörnyű ez a meleg.

válasz erre