11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 04., hétfő
Kázmér

5+1 hasznos tipp, ha külföldön akarsz dolgozni

2015. május 23.
2.1491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kilátástalan és folyamatosan romló gazdasági helyzet miatt egyre több fiatal gondolkodik abban, hogy külföld felé veszi az irányt, és a nyugati országokban próbál meg érvényesülni. Amennyiben te is ilyen terveket dédelgetsz, az alábbi tippekkel és tanácsokkal próbálunk meg segítséget nyújtani számodra a könnyebb érvényesülésben.5+1 hasznos tipp, ha külföldön akarsz dolgozni - 2. kép

1. A legfontosabb: a nyelvtudás!

Sokan hiszik azt, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés, így nyelvtudás nélkül azonnal jól fizető munkát kapnak. Tévedés! Már nem csak Németországban, hanem például Ausztriában is minden munkahelyen megkövetelik a német nyelvtudást, sőt mi több, azokat is egyre gyakrabban küldik el munkahelyükről, akik bár évek óta kint dolgoznak, de nem tanulták meg a nyelvet. Ha nem tudod a nyelvet, nem sok esélyed lesz.

2. Kint sem álom az élet!

Sokan azt hiszik, hogy ha kimennek, akkor mindenük meglesz és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Ez az ingázókra esetleg igaz, akik a jól váltott euróból királyi fizetést könyvelhetnek el, de aki például Németországban szeretne élni és lakni, az készüljön arra, hogy a fizetésének háromnegyede csak a lakbérre és az ételre fog elmenni. Igaz, legalább lesz hol laknia és mit ennie, de a maradékból még nem telik majd azonnal új autóra és luxusra.

3. Megtakarítás nélkül ne!

Külföldön is elég kiszámíthatatlan a helyzet, tehát amennyiben azonnal ki akarunk költözni, soha ne tegyük azt úgy, hogy nincs legalább 2-3 hónapra elegendő megtakarításunk. Talán szerencsések leszünk, és azonnal munkát találunk, de lehet, hogy csak egy hónapnyi keresgélés után találjuk meg a megfelelő állást, és addig is élni kell valamiből.

5+1 hasznos tipp, ha külföldön akarsz dolgozni - 3. kép


4. A legjobb, ha biztos van munka!

Érdemes a kiköltözés előtt az általános dolgok mellett már itthonról elintézni egy biztos munkahelyet! Ha próba-szerencse alapon megyünk ki, könnyedén pofára eshetünk, ha viszont már előre elintézzük az állást, esetleg közvetítő által megyünk ki, akkor legalább abban biztosak lehetünk, hogy meg tudjuk vetni a lábunkat, és utána már minden könnyebb lesz.

5. Ismerősökkel könnyebb!

Az ember külföldön, pláne hiányos nyelvtudással nagyon elveszettnek érezheti magát nem csak a mindennapokban, hanem az ügyintézés tekintetében is. A legjobb tehát, ha felkutatunk néhány ismerőst, és némi ellenszolgáltatás fejében megkérjük őket, hogy segítsenek nekünk abban, hogy minden rendben menjen a munkahely találással és a letelepedéssel. Rengeteg terhet levehetsz így a saját válladról!

+1. Legyen B terved!

A külföldre költözés és a külföldi munkavállalás kockázatos dolog. Százával hallani olyanokról, akik belebuktak ebbe, és még nehezebb helyzetbe kerültek, mint korábban, mert minden hidat felégettek maguk közül. Legyen tehát egy B terved, hogy ha elfogy a pénzed, akkor hogyan tovább. Hazaköltözöl, szüleidhez mész, gyorsan belekezdesz egy OKJ-s tanfolyamba, esetleg visszatérsz a régi életedhez... Tervezz meg mindent alaposan!
4 hozzászólás

kpal

9 éve, 6 hónapja és 10 napja

Én kiakarok menni ,de csak melózni és Ausztriába hotelbe , ott a fizum 90% eltehetem mert szinte semmire se kell költeni max ruha . Ja és ott van 13. havi fizetés stb..

válasz erre

Sandy

9 éve, 6 hónapja és 14 napja

Sokszor gondoltam rá, hogy ki kellene költözni, de még nem volt elég bátorságom hozzá. Talán egyszer. mosolygó smiley

válasz erre

Bogyó

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Ehhez meg annyit tennek hozza, hogy jo ha elore tisztaban van az ember az ottani szabalyokkal. Pl. egeszsegbiztositas, lakhatas, ott tartozkodas, milyen adok vannak stb.

Sokan pl kijonnek angliaba es nincsenek tisztaban egy csomo dologgal, papirral és hoppon maradnak. Erdemes mar otthonrol erdeklodni pl ismerosoknel de a legjobb ha egyenesen a nagykovetsegeken. Ott is tudnak segiteni.

válasz erre

krisztike

9 éve, 6 hónapja és 15 napja

Ezek nagyon jó tippek. Nagyon fontos a nyelvtudás és persze tényleg ott sem álom az élet.

válasz erre