34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

5+1 gyakorlatias tipp a túlevés ellen

2016. augusztus 27.
6.0081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az emberek többségénél az elhízás hátterében gyakran messze nem a gének vagy a kevés mozgás áll, sokkal inkább az, hogy a többség sokkal több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyire szüksége van. Sokan ugyanis hiába érzik, hogy már nem éhesek, ha úgy vélik, hogy fér még beléjük és jól is esik az étel, akkor tovább folytatják a falatozást, hovatovább akkor esznek, amikor csak eszükbe jut, márpedig ez se nem egészséges, sem a pluszkilók miatt nem túl szerencsés. Ha te is hajlamos vagy minderre, tartsd be az alábbi gyakorlati tanácsokat!


1. Étterem helyett a szabadban koccanj másokkal!

Ha szóba kerül egy baráti találkozó, a legtöbb embernél teljesen természetes, hogy az kizárólag egy kocsmában, egy kávézóban vagy egy étteremben történhet. Ez azért nagyon rossz, mert ilyenkor lecsúszhat pár sör, néhány cukros üdítőital, tejszínhabos kávé, forró csokoládé, vagy olyan ételek és desszertek, amelyek nem voltak betervezve. Találkozzatok inkább egy parkban, menjetek el együtt sétálni vagy mozogni, így a probléma máris megoldásra került.


2. Legyen szertartás az evés!

Ha eszünk, annak adjuk meg a módját, és gyakoroljunk egy kis önuralmat magunkon, ezáltal soha ne együnk a tévé vagy a számítógép előtt, hanem tegyük azt megfelelő asztalnál, megfelelő teríték társaságában, vagyis minden étkezésnek legyen szertartásos kialakítása. Ez nem csak a rendszeresség miatt fontos, hanem azért is, mert ilyenkor csak az étkezésre tudunk koncentrálni, így jobban megrágjuk az ételt és kevesebbet is tömünk magunkba.

3. Változtass az ütemezésen!

Talán a legnagyobb közhely, ellenben az egyik leghasznosabb gyakorlati tanács, ha meg tudjuk változtatni étkezéseink ütemezését, ami azt jelenti, hogy együnk napi szinten többször, de kevesebbet. Az ugyanis a legrosszabb, ha naponta kétszer vagy háromszor eszünk, de akkor rendkívül kiadósan. Osszuk el ezt 5-6 alkalomra, így nem csak a változatosság lesz nagyobb, hanem a vércukorszintünk sem esik a padlóra, és a bevitt kalóriák mennyisége is kevesebb lesz.4. Keresd az egészségesebbet!

Szintén klisé következik, de ha túlevésről beszélünk, akkor az ellen szintén sokat tehetünk akkor, ha egészségesebb ételekre váltunk a mindennapokban. Ilyenkor sem kell nagy kompromisszumokat kötni, de például fagyi helyett együnk zsírszegény joghurtot, süti helyett salátát és máris egyrészt sokkal többet ehetünk belőlük, másrészt pedig óriási kalória-mínusszal zárhatjuk a napot, ami egyenlő a fogyással.

5. Igyál mindig és mindenhol!

Ha eddig mindenhol étkezési lehetőségeket kerestél, bárhol is jártál, akkor itt az idő, hogy változtass ezen, és inkább a szomjadat próbáld meg oltani a mindennapokban. Az emberek többsége ugyanis olyan keveset iszik, hogy tévesen ítéli meg az éhség és a szomjúság közti különbséget, ezáltal még akkor is eszik az illető, ha amúgy egy pohár vízzel az éhségnek hitt szomjúságot enyhíteni tudná.

+1. Oldd a stresszt másképpen!

A túlevés mögött nagyon sokszor még az is állhat, hogy az emberek így próbálják meg oldani a felgyülemlett stresszt és feszültséget. Egy kis csokitól ugyanis gyorsan jobban érezhetjük magunkat, de utána aztán jön a bűntudat, az újabb stressz, az újabb vétkezés, és bekerülünk egy ördögi körbe. Keressünk inkább más stresszcsökkentőt, lehetőleg valamilyen mozgást, amivel elkerülhetjük a fenti problémát!
4 hozzászólás

Pillangó

8 éve, 6 hónapja és 12 napja

Sok folyadék. Sokan pl azért esznek mert azt hiszik éhesek, közben meg csak dehidratáltak.

válasz erre

Cynthia

8 éve, 6 hónapja és 23 napja

Képtelen vagyok olyan sokat inni amennyit kéne sajnos. szomorú smiley Ez nagy probléma.

válasz erre

moni1294

8 éve, 6 hónapja és 25 napja

Stressz miatt nem szoktam többet enni, inkább unatkozás miatt. röhögő smiley

válasz erre

Lili

8 éve, 6 hónapja és 25 napja

Sokat számít az ital, ha eleget iszok evés előtt, akkor kevesebbet eszek.

válasz erre