11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

5+1 furcsa magyar étel, amitől a külföldiek frászt kapnak

2017. október 15.
8.7991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokszor hajlamosak vagyunk rá, hogy idegen kultúrákkal való ismerkedéskor elszörnyülködünk más népek étkezési szokásain, vagy csupán azon, hogy miket össze nem esznek. Tücskök és bogarak például felénk nem szerepelnek az étlapon, de Ázsia egyes részein előszeretettel fogyasztják őket, közben pedig belegondolni sem merünk abba, hogy ők mit szólnának néhány olyan ételhez, amik nálunk természetesek vagy őshonosak. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány olyant, ami a külföldiek számára gyomorforgató lehet.


1. Vérsterc

A vérsterc vagy egyes helyeken vérmálé, esetleg sült vér a magyar disznóvágások egyik hagyományos étele, ami a leölt disznó frissen felfogott véréből készül. A vért megfűszerezik, meghagymázzák és tepsiben megsütik, így a végeredmény egy koromfekete színű, ámde rendkívül ízletes lepényszerű étel, amitől nemcsak külföldieknek fordulhat fel a gyomra, hanem azoknak is, akik soha nem voltak még disznóvágáson.

5+1 furcsa magyar étel, amitől a külföldiek frászt kapnak - 2. kép

2. Pacalpörkölt


Bár a pacalpörköltet nagyon finoman el lehet készíteni, azonban ha nincs megfelelően megtisztítva a marhagyomor, akkor elképesztő bűzt képes árasztani még elkészült állapotban is. Aki még nem látott ilyesmit, egy rágós, kukacszerű pörköltet képzeljünk el, amit csak kevesen és kevés helyen tudnak jól elkészíteni, de nemcsak a szaga és az állaga, hanem alapból a tudat, hogy gyomrot eszünk, már undorítóan hat.

3. Pájslileves

Nemcsak a marhagyomorral, hanem sokakat a disznótüdővel is könnyedén ki lehet kergetni a világból, ebből készíti ugyanis a magyar a híres pájsli levest, ami állítólag nagyon jó másnaposságra. Akár így van, akár nem, a tüdőből készült étel nemcsak büdös lehet, hanem kellemetlen állagú is, ezáltal a legjobb mesterszakácsoknak sem mindig sikerül ízlésesen tálalniuk. Persze kinek mi...

4. Vesevelő

Most már kijelenthetjük, hogy a magyar gasztronómiában a disznóbelsőségekhez köthető a legtöbb gusztustalan étel, hiszen a vesevelő is ehhez kapcsolódik, lévén a sertés veséjének és gerincvelőjének - néha agyvelejének - különleges, pörköltszerű elkészítéséről van szó, ami nemcsak kellemetlen állagú, hanem bizony gyakran még büdös is.

5+1 furcsa magyar étel, amitől a külföldiek frászt kapnak - 3. kép

5. Hurka


Még egy disznóhoz kapcsolható finomság (?) következik, mégpedig a hurka. Legyen véres, májas, rizses vagy gerslis, belegondoltunk már abba, hogy ez a kis csemege nem elég, hogy egy brutális kalóriabomba, konkrétan a disznó bélrendszerébe visszatöltött alapanyagot takarja, amit pluszban szerencsétlen állat saját zsírjában sütnek meg? Gusztustalanság felső fokon, bár aki egyszer kóstolta ezt a finomságot, az nyilván képes szemet hunyni felette...

+1. A löncshús

Nem tudjuk pontosan, hogy kapható-e a világon máshol, de a környező országokban nincs párja a magyar löncshúsnak, amiben nem tudjuk mi van, nem tudjuk mitől áll el hűtés nélkül, és azt sem értjük, hogy mitől olyan finom, de ez a zsíros húscafatokból álló különlegesség valamiért hozzánk nőtt az évtizedek folyamán, ám hogy egy amerikai sikítófrászt kapna miatta, az garantált.
4 hozzászólás

Zita.Péter

6 éve, 11 hónapja és 6 napja

Nem éppen kedvenc ételek... röhögő smiley

válasz erre

Pillangó

6 éve, 11 hónapja és 6 napja

Löncshús annyira nem gáz szerintem. De a többi...

válasz erre

Móni

6 éve, 11 hónapja és 7 napja

Elég guszta ételek. Magyarok se normálisak néha.

válasz erre

Mirjam

6 éve, 11 hónapja és 7 napja

Ezek közül egyedül a hurkát eszem meg. A többi nagyon borzalmas.

válasz erre