A teljes kiőrlésű gabonafélék nem csak azért ajánlottak, mert gyorsítják az anyagcserét és ideálisak fogyókúra mellé is - nem mellesleg pedig finomak -, hanem azért is, mert a koleszterinszintre egyaránt nagyszerű hatást gyakorolnak. Fogyasztása képes meggátolni, hogy az érfalakon lerakódás jöjjön létre, ezáltal azok megvastagodjanak, ami a probléma egyik fő forrása.
2. Szója
A szójáról ugyan megoszlanak a vélemények, de a jó minőségű szóják, mint amilyen a tofu vagy éppen az edamame bab egészen elképesztő hatást képesek kiváltani szervezetünkből, ha magas koleszterinszinttől szenvedünk. Sőt mi több, a szója rendszerint rengeteg fehérjét tartalmaz, aminek köszönhetően kitűnően helyettesíthetjük vele a húsféléket is, ergo egészséges fehérjeként egyaránt gondolhatunk rá.
3. Olajos magok
Az olajos magvak rendszeres fogyasztása duplán hatásos a koleszterinszint kapcsán. Kutatások igazolják, hogy napi egy maréknyi olajos maggal képesek leszünk csökkenteni a rossz koleszterin mértékét, és növelni a szervezetünkben lévő jó koleszterint. Az olajos magvak mellett hatásos lehet, ha például lenmagolajat fogyasztunk, ami szintén ilyen eredménnyel jár.
4. Étcsoki
Meglepő lehet, de szintén kutatások igazolják, hogy a valódi kakaóból készült, illetve magas kakaótartalommal rendelkező étcsokoládék szintén segíthetnek abban, hogy javítsuk szervezetünk koleszterinszintjét. Természetesen óvakodjunk a cukrozott termékektől vagy az alacsony kakaótartalmúaktól, hiszen ebben az esetben éppen a kakaóban lévő antioxidánsok és egyebek azok, amelyektől csodát várhatunk.
5. Zöldségek
A rendszeres zöldségfogyasztás nem csak azért fontos, mert sok bennük a rost és a vitamin, hanem főként a zöld leveles zöldségek segítségével koleszterinszintünkre is nagyon jó hatást gyakorolhatunk. A belőlük kimutatott összetevők segítségével meggátolhatjuk a szervezetünkben kialakuló gyulladásokat, hovatovább a szívbetegség kockázatát is mérsékelhetjük.
+1. Áfonya
Az áfonya egy igazi titkos fegyver a koleszterinnel szemben folytatott harcban, méghozzá egy a tudósok által nemrégiben kimutatott vegyületnek, a pterosztilbénnek köszönhetően, amivel jelentős mértékben tudjuk csökkenteni szervezetünkben a rossz koleszterin szintjét. Ehhez ráadásul elegendő naponta már egy maréknyi friss áfonyát elfogyasztani, amit szezonban akár hosszú heteken keresztül élvezhetünk majd.