1. Szója
A szója, egészen pontosan a szójabab a világ egyik legtöbb kalciumot tartalmazó zöldségnövényeként van számon tartva, ezáltal egy marék szójabab közel 300 milligramm kalciumot tartalmaz, ami egy felnőtt ember napi kalciumbevitelének majdnem a harmada. Az erős fogak és az erős csontozat tehát a sok szójabab révén könnyedén elérhetővé válik.
A brokkoli ugyan túl sok kalciumot nem tartalmaz, ellenben elképesztő mennyiségű K-vitamin található meg benne, amire azért van szükség, hogy a kalciumot képes legyen megkötni a szervezet - többek között a D3 vitamin mellett. Az tehát egy dolog, hogy a zöldségek révén mennyi kalciumot fogyasztunk, az pedig megint egy másik, hogy ebből mennyit tud felhasználni a szervezet. A K-vitamin ebben nyújt segítséget.
3. Spenót
A spenótot az összetevők kapcsán a brokkoli és a szójabab keverékeként lehetne leírni, hiszen egyszerre tartalmaz nagyobb mennyiségű kalciumot és K-vitamint, hovatovább rengeteg vas és C-vitamin is kimutatható belőle. Magyarul tehát a spenót nem csak képes kalciumot juttatni a szervezetbe, hanem segít rögtön beépíteni is azt, miközben még immunrendszerünkre is jótékony hatást gyakorol.
4. Kelkáposzta
A kelkáposzta, de különös tekintettel a fodros kelre rengeteg kalciumot tartalmaz, ezáltal mindössze 100 gramm kel nagyjából 150 mg kalciumnak rendelkezik, ami ráadásul a több mint negyvenféle flavonoid miatt nagyon könnyedén képes felszívódni a szervezetünkben.
5. Algafélék
A tengerben megtalálható ehető zöldségfélék rendszerint mind-mind nagyon jó kalciumforrások, ezáltal az algafélék, a hínárok vagy például a korall, illetve a belőle készült korall por óriási mennyiségben tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot. Mindezen felül azonban magas jódtartalommal is bírnak, így a pajzsmirigy és az anyagcsere működésére is kedvező hatást gyakorolnak.
+1. Játszanak még
Habár a fentiek kiemelt jelentőséggel bírnak a szervezetbe természetes módon bejuttatott kalcium kapcsán, azért számtalan más egyéb étellel is lehetőségünk nyílik elősegíteni az erős és egészséges fogazatot. Ilyen például minden sötét levelű zöldségnövény, a bab, a borsó, a dió, a mogyoró, de hogy húsfélét is említsünk, a halfélék például szintén ide sorolhatók.