27 °C
tiszta égbolt
2025. június 04., szerda
Bulcsú

5+1 étel, amitől egészségesebbek lesznek a fogaid

2016. július 27.
4.0823
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az egészséges fogak egyik alapfeltétele a rendszeres tisztítás mellett az, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot vigyünk be szervezetünkbe. Ezzel csak az a probléma, hogy nagyon sokan még annyi kalciumot sem vesznek magukhoz, amennyi az erős csontozathoz elegendő lenne, éppen ezért összegyűjtöttünk 5+1 olyan ételt, amelyek segítenek abban, hogy fogaink épek és egészségesek maradjanak.


1. Szója

A szója, egészen pontosan a szójabab a világ egyik legtöbb kalciumot tartalmazó zöldségnövényeként van számon tartva, ezáltal egy marék szójabab közel 300 milligramm kalciumot tartalmaz, ami egy felnőtt ember napi kalciumbevitelének majdnem a harmada. Az erős fogak és az erős csontozat tehát a sok szójabab révén könnyedén elérhetővé válik.


2. Brokkoli

A brokkoli ugyan túl sok kalciumot nem tartalmaz, ellenben elképesztő mennyiségű K-vitamin található meg benne, amire azért van szükség, hogy a kalciumot képes legyen megkötni a szervezet - többek között a D3 vitamin mellett. Az tehát egy dolog, hogy a zöldségek révén mennyi kalciumot fogyasztunk, az pedig megint egy másik, hogy ebből mennyit tud felhasználni a szervezet. A K-vitamin ebben nyújt segítséget.

3. Spenót

A spenótot az összetevők kapcsán a brokkoli és a szójabab keverékeként lehetne leírni, hiszen egyszerre tartalmaz nagyobb mennyiségű kalciumot és K-vitamint, hovatovább rengeteg vas és C-vitamin is kimutatható belőle. Magyarul tehát a spenót nem csak képes kalciumot juttatni a szervezetbe, hanem segít rögtön beépíteni is azt, miközben még immunrendszerünkre is jótékony hatást gyakorol.



4. Kelkáposzta

A kelkáposzta, de különös tekintettel a fodros kelre rengeteg kalciumot tartalmaz, ezáltal mindössze 100 gramm kel nagyjából 150 mg kalciumnak rendelkezik, ami ráadásul a több mint negyvenféle flavonoid miatt nagyon könnyedén képes felszívódni a szervezetünkben.

5. Algafélék

A tengerben megtalálható ehető zöldségfélék rendszerint mind-mind nagyon jó kalciumforrások, ezáltal az algafélék, a hínárok vagy például a korall, illetve a belőle készült korall por óriási mennyiségben tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot. Mindezen felül azonban magas jódtartalommal is bírnak, így a pajzsmirigy és az anyagcsere működésére is kedvező hatást gyakorolnak.

+1. Játszanak még

Habár a fentiek kiemelt jelentőséggel bírnak a szervezetbe természetes módon bejuttatott kalcium kapcsán, azért számtalan más egyéb étellel is lehetőségünk nyílik elősegíteni az erős és egészséges fogazatot. Ilyen például minden sötét levelű zöldségnövény, a bab, a borsó, a dió, a mogyoró, de hogy húsfélét is említsünk, a halfélék például szintén ide sorolhatók.
2 hozzászólás

moni1294

9 éve, 7 hónapja és 13 napja

Nem a legegészségesebb fogaim vannak, sajnos örökletes, de szoktam minden féle vitamint szedni. De majd ezeket az ételeket is sűrűbben fogom enni.

válasz erre

Linda

9 éve, 7 hónapja és 13 napja

Petrezselyem is nagyon jó, főleg szájszag ellen. mosolygó smiley

válasz erre