A spenót minden formájában egy rendkívül egészséges, tápanyagokban gazdag növény, amelyben rengeteg növényi omega 3 zsírsav található, valamint folsav is. Ebből kifolyólag nem csak kiváló hatást gyakorol szexuális életünkre és érrendszerünk egészségére, hanem védelmet garantál a szívbetegségek és a csontritkulás ellen. Hasonlóan hatásos lehet helyette a római saláta és a kelkáposzta!
2. Répa
Noha a sárgarépa ma már szinte egész évben kapható a boltok polcain, mégis meglepően ritkán fogyasztjuk, gyakran csak a vasárnapi húsleves mellé jut belőle, ami kevés. Kimagasló A-vitamin-forrásként ugyanis minden nap ennünk kellene, amit nyomatékosít B6-, B3, B9- és C-vitamin, valamint kálium-tartalma is. Helyettesítőként tököt és mangót is ehetünk helyette!
3. Zab
Zabot valamiért rendkívül kevés ember fogyaszt, márpedig elképzelni sem lehetne ennél jobb rostforrást, ami csodát művel emésztésünkkel és bélrendszerünkkel, sőt mi több, a cukorbetegség ellen is hatásos. Rengeteg kalcium, magnézium és B-vitamin található benne, és minden reggel tökéletes napindító lenne.
4. Paradicsom
A paradicsom a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a likopin névre keresztelt antioxidánst, ami rendkívüli rákmegelőző hatással rendelkezik. A kutatók szerint naponta legalább 3 paradicsomot kellene megennünk ahhoz, hogy tökéletes védelmet alakítsunk ki, holott ennek a legtöbben még szezonban sem tesznek eleget. Hasonló hatása van a görögdinnyének és a grapefruitnak is, de a legjobb mégis a paradicsom.
5. Áfonya
Az áfonya a legerősebb antioxidáns, amelyet sok nyelvben csodabogyóként is hívnak, hiszen a legjobb, ha gyomor- és bélproblémáktól szenvedünk, ezen felül pedig képes csökkenteni a vércukor szintjét, de alkalmazható húgyúti fertőzések ellen is. Helyettesíteni szinte semmivel sem lehet, de a szilva részben képes pótolni a kis bogyóban megtalálható rengeteg vitamint.
+1. Dió
A dió egy igazi csodagyümölcs, amelyet nem véletlenül fogyasztottak a régi öregek olyan nagy szeretettel. Rengeteg omega 3 zsírsav található benne, ezen felül pedig gyulladáscsökkentő hatása is van, sőt csökkenti a koleszterin szintjét. Magyarán képes csodát művelni az egész szervezettel, így naponta legalább egy marék diót fogyasszunk el, ha pedig nincs, akkor mandulával és mogyoróval helyettesíthetjük.