34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

5+1 eset, amikor eszel, pedig nem is vagy éhes

2017. július 16.
8.8651
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Rengeteg ember elhízásának a hátterében az áll, hogy az illető gyakran még akkor is eszik, amikor valójában nem is éhes, csak a szeme, a megszokás vagy valami egészen más kívánja helyette az ételt. Ha tudjuk, hogy melyek ezek az esetek, sokkal tudatosabban tudunk készülni rá, éppen ezért most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, amelyeket érdemes kontrolláltan elkerülni.


1. Ha nem volt kiadós a reggeli

Ha nem volt kiadós a reggelid, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy már a reggeli órákban rád tör az éhség, de legalábbis annak az érzete. Ilyenkor az ember mit csinál - például a munkahelyén? Megeszik egy csokit. Pedig valójában nem szabadna éhesnek lenned. Hogy mi a megoldás? A kiadósabb reggeli, ami legyen gazdag fehérjében és rostokban, hiszen így garantált, hogy 2-3 óráig simán kibírod majd.


2. Tudod, hogy lesz desszert


Az ember bűnös lény, ezt sajnos senki sem vitatja, ezt a képességét pedig gyakran hajlamos az étkezések során is kimutatni, ezáltal ha például tudjuk, hogy a főétel után desszert is vár ránk, akkor szinte biztos, hogy kevesebbet eszünk majd a kiadósabb ételből. Ez mit eredményez? Azt, hogy megint csak egy halom cukrot veszünk magunkhoz, ami gyorsan felszívódik, és egy óra múlva már megint éhesnek érezzük magunkat, noha ilyenkor is csak a szemünk kívánja az ételt.

3. Csak megszokásból eszel

A megszokásokat nehéz levetkőzni, ezáltal ha belénk idegződött, hogy minden délután többször is nassolunk, akkor a gyomrunk hozzászokik ehhez, és az agyunk akkor is kérni fogja az ételt, ha egyáltalán nem vagyunk éhesek. Ez a legrosszabb felállás, hiszen így nagyon könnyen felszaladhatnak ránk a plusz kilók.

4. Szomjas vagy, nem is éhes

Aki keveset iszik, az gyakran még akkor is éhesnek érzi magát, amikor egyébként szomjas. Ez akkor jellemző, amikor sós rágni valóra fáj a fogunk, hiszen a szervezetünk így jelzi, hogy szomjas, majd mikor újabb ételt küldünk rá, rövidesen ismét éhesnek érezzük magunkat, holott valójában csak meg kellene innunk egy-két pohár vizet.


5. Tévé vagy egy könyv mellé automatikusan eszel


Rengetegen vannak úgy beállítva, hogy a tévénézés és a könyvolvasás mellett rendszeresen nassolnak és esznek ezt-azt. Egy kis pattogatott kukorica, némi chips vagy ropi, és hozzá persze egy pohár kóla. Tudod te mennyi kalória van ezekben? Inkább el sem merjük mondani, csak azt tesszük hozzá, hogy a tévénézés vagy a könyvolvasás akkor is nagyszerű móka, ha nem eszel hozzá semmit.

+1. A túl sok stressz sem jó

A sok stresszt rengetegen úgy próbálják meg kezelni, hogy esznek. Akkor is esznek, ha kell, ha nem. Édesség, főétel, bármi, a lényeg, hogy "üssön" és felszabadítson pár boldogsághormont. Ha tudod, hogy stresszes vagy, inkább igyál meg egy jó kis nyugtató teát, menj el sportolni vagy tudatosítsd magadban az állapotot, de ne az evésbe menekülj.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

7 éve, 7 hónapja és 8 napja

Nálam ez sajnos sokszor van így. Filmnézéskor vagy ha éppen szomjas vagyok, de inkább eszem... szomorú smiley

válasz erre

blondi

7 éve, 7 hónapja és 9 napja

Tévézéshez én is szeretek enni.

válasz erre

Tekla

7 éve, 7 hónapja és 10 napja

röhögő smiley tévé mellé evés nálam nagyon megy...sajnos

válasz erre