30 °C
kevés felhő
2025. június 08., vasárnap
Medárd

5+1 érv, hogy sok kivit egyél

2016. november 12.
9.3321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Lassacskán téliesre fordul odakint az idő, így szervezetünknek egyre nagyobb szüksége van arra, hogy tuningoljuk egy kicsit immunrendszerünket. Erre az egyik legjobb alternatíva a kivi, aminek éppen most van itt a szezonja, hiszen a magyar boltok polcain is egyre könnyebb hozzáférni ehhez az ízletes mediterrán gyümölcshöz. Ha eddig nem tudtad, miért is érdemes fogyasztani, az alábbiakban felsorakoztatunk 5+1 érvet, amelyek ismeretében te is garantáltan nagyobb kedvvel fogyasztod majd ezt a finomságot.
 


1. Igazi vitaminbomba!

Kezdjük a nyilvánvalóval: a kivi egy igazi vitaminbomba, amit bizonyára mindenki tud. Amit viszont kevesebben, hogy pontosan mi is van benne még a C-vitaminon kívül! Példának okáért rengeteg káliumot, kalciumot és magnéziumot, de foszfort, sőt béta-karotint is találhatunk benne. Ezen felül szinte minden vitaminból és nyomelemből van benne kisebb mértékben, noha csak abban az esetben, ha frissen és nyersen fogyasztjuk.


2. Tudtad-e?

Hogy egyetlen szem kivi elfogyasztásával egy átlagos felnőtt napi C-vitamin szükséglete többszörösen is fedezhető? Elég tehát napi egy kivit megennünk ahhoz, hogy megacélozzuk immunrendszerünket, ezáltal megakadályozhatjuk a különféle vírusos eredetű megbetegedéseket és a megfázást is, miközben testünk könnyebben legyűri a gyulladásos problémákat is.

3. Ha több kivit eszünk...

...annál egészségesebbek leszünk. Persze ez így ebben a formában elég sarkalatos megfogalmazás, így lássuk a tudomány nyelvén: állítólag napi három kivi már olyan sok jótékony anyagot juttat a szervezetünkbe, hogy az pozitív hatással van a vesénkre, csökkenti a koleszterinszintünket, mindezen felül pedig a kóros vérrögök kialakulásának kockázatát is.



4. Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is jó!

A kivinek nagyon alacsony a cukortartalma, éppen ezért cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen nem növeli meg a vércukorszintet, de éppen emiatt fogyókúrázóknak is ajánlott. Utóbbi főként igaz azért is, mert a kivi nagyon gazdag rostokban, így napi rendszerességgel fogyasztva könnyedén felgyorsíthatjuk vele anyagcserénket, ami a fogyás egyik záloga.

5. Fáradt vagy? Egyél kivit!

A kiviben rengeteg kálium található, ami a nátriummal kiegészülve kimagaslóan jó hatást gyakorol a krónikus fáradtságban szenvedőknek, hiszen élénkíti, energetizálja őket. Ugyancsak a káliumnak köszönhetően tápláló a test számára, de ahhoz is ideális, hogy megfelelő izomzatunk alakuljon ki, sőt mi több, a kalcium, a foszfor és a magnézium triója a csontépítéshez is hozzájárul.

+1. Csökkenti a koleszterinszintet!

A kiviben található összetevők segítik a szív működését, és jelentős mértékben csökkentik az érrendszeri problémákat, éppen emiatt nagyszerűen hat a vérnyomásra, illetve a koleszterinszintre egyaránt.
2 hozzászólás

bonita

9 éve, 3 hónapja és 19 napja

Érdemes kivit enni, de olyan nehéz normálisat találni.

válasz erre

Mirjam

9 éve, 3 hónapja és 21 napja

Télen sokat eszem. Nagyon szeretem. mosolygó smiley

válasz erre