25 °C
szórványos felhőzet
2024. május 25., szombat
Orbán

5+1 dolog, amit jó ha tudsz a narancsbőrről

2015. augusztus 05.
2.1411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A narancsbőr fogalmával bizonyára minden nő tisztában van, sokan ráadásul ijesztő mumusként tekintenek ezekre a főként a popsit, a combokat és a hasat elcsúfító bőrhibákra. Még többen azonban nem is sejtik, hogy mi állhat a háttérben, egyáltalán mit lehetne tenni a problémával, vagy éppen a probléma ellen. Éppen ezért összeszedtünk 5+1 olyan dolgot, amit nem árt, ha tudsz a narancsbőrről.5+1 dolog, amit jó ha tudsz a narancsbőrről - 2. kép

1. A narancsbőr nem betegség!


Az első és legfontosabb dolog, hogy a narancsbőr nem betegség, és még csak nem is jelez előre semmiféle problémát, inkább csak egyfajta kozmetikai hibának tekinthető, ami egészségügyileg nem befolyásol minket negatívan. A narancsbőr az egész testen előfordulhat, és érdekesség, hogy a nők sajátos zsíranyagcseréje miatt szinte mindenkin megtalálható kisebb vagy nagyobb mértékben, de sokaknál nem látható formában.

2. Nem is gondolnád, hogy mi az oka!

A narancsbőr jön, de vajon honnan? Megdöbbensz, de a narancsbőr kialakulása a kutatók szerint az étrenddel mutat összefüggést, lévén minél több zsírt és kollagén rostot viszünk be szervezetünkbe, annál hajlamosabbak vagyunk rá. A narancsbőr ugyanis úgy alakul ki, hogy a kollagén rostok közelebb húzódnak egymáshoz, és ott megnövekszik a zsírarány, amitől a zsírraktárak egyszerűen tömbösödnek.

3. A vékony nők sincsenek biztonságban!

Bizony ám, azzal hiába is nyugtatjuk magunkat, hogy vékony testalkattal minket nem sújthat a narancsbőr. Hatalmas tévedés, ez ugyanis nincs kapcsolatban a túlsúllyal, pusztán genetika és életmód kérdése. Ha tehát vékonyabb a bőr és sok zsírt eszünk, nagyobb az esélyünk a probléma kialakulására.

5+1 dolog, amit jó ha tudsz a narancsbőrről - 3. kép


4. Van, ami ellen nem tehetsz!

A narancsőr bizonyos életszakaszokban és élethelyzetekben sajnos nem megelőzhető! Ilyen például a terhesség, illetve az állapottal járó hormonális változások, valamint a korral járó testi módosulások. Utóbbit némileg lassíthatjuk abban az esetben, ha naponta legalább 2 liter tiszta vizet elfogyasztunk. Megakadályozni azonban a narancsőrt nem lehet!

5. Amit te megtehetsz!

Az elegendő vízfogyasztás mellett a helyes étrenddel sokáig késleltetheted a narancsbőr kialakulását. Érdemes elkerülni például a gyors hízást, a jojó effektust, a sok szénhidrát- és zsír fogyasztását, a kevés mozgást és így tovább. Ha most határozod el magadat az életmódváltás mellett, nem kizárt, hogy már késő, így visszafordítani az állapotot nem tudod, de az újabb narancsbőr kialakulását megakadályozhatod.

+1. A napozás jó?

Nem. Vagyis nem teljesen! Optikailag a barna bőrön kevésbé látszik a narancsbőr, tehát ebből a szempontból hasznos, azonban az UV-sugárzás egészségügyileg inkább rontja a helyzetet. Bőrünket ugyanis a környezeti hatásokkal szemben sokkal védtelenebbé teszi, elvékonyítja, ezáltal pedig az alatta megtalálható zsírt kevésbé lesz képes feszesen tartani, ami inkább segíti a probléma kialakulását.
4 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 2 hónapja és 7 napja

Női sors

válasz erre

mokus84

9 éve, 6 hónapja és 23 napja

Elég nehéz tenni ellene, de hát ez ilyen.

válasz erre

Linda

9 éve, 6 hónapja és 23 napja

Huu de utálom a narancsbőrt. Bár elég jól elfogadtam röhögő smiley

válasz erre

csillucs

9 éve, 6 hónapja és 23 napja

De utálom a narancsbőrömet. A leghosszabb dolog a testen.

válasz erre