34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

5+1 betegség, ami lelki problémákra vezethető vissza

2019. április 03.
7.8471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Még a modern orvostudományban is rengetegen egyetértenek abban, hogy a különféle fizikai betegségek kialakulásának hátterében lelki eredetű problémák húzódnak meg. Ez elsőre talán badarságnak hangzik, de ha volt már életünkben igazán stresszes időszak, akkor nagyon jól tudjuk, hogy ez az állapot milyen elképesztő negatív folyamatokat képes elindítani a szervezeten belül, ami fizikai panaszok és betegségek egész sorát idézheti elő. Ha kíváncsi vagy rá, összeszedtünk hat olyan betegséget, melyek hátterében nagy valószínűséggel lelki probléma húzódik meg!


1. Gyomorpanaszok

A gyomor az első olyan szervünk, ami stressz vagy idegeskedés hatására fájni kezd, ha tehát lelki problémáink vannak, mérgesek, haragosok vagyunk, izgulunk vagy stresszelünk, akkor az rövidesen gyomorpanaszokban nyilvánul majd meg. Először csak fájdalom, majd emésztési panaszok, később reflux, gyulladások, ha pedig akkor sem ismerjük fel a jeleket, akkor daganat is kialakulhat bennünk.


2. Szorulás, anyagcserezavar

Mivel a gyomorhoz kapcsolódik a komplett bélrendszer, ne lepődjünk meg, ha a sok stressz és lelki teher a gyomor kikészítését követően továbbvándorol. Ennek az oka már láncreakció! A stressztől tönkretett gyomor ugyanis nem tud ugyanolyan hatékonysággal működni, nehezebben emészt, ezáltal a belekbe is félig emésztett állapotban jut el a táplálék, ahol emiatt anyagcserezavar és szorulás alakulhat ki. Csak súlyos életmódváltással orvosolhatjuk a bajt!

3. Álmatlanság, alvászavar

A stresszes és idegeskedéssel töltött időszakok egyik velejárója rendszerint az álmatlanság és az alvászavar. Ezt rendszerint félelem vagy olyan idegen helyzetek váltják ki, melyek lelkileg megterhelőek, nehéz feldolgozni őket, emiatt mindenképpen meg kell találni a probléma okát és forrását, majd megoldást találni rá, ellenkező esetben az álmatlanság és az alvásproblémák súlyosabb dolgokat idézhetnek elő szervezetünkben.

4. Nyakmerevség, nyaki fájdalmak

Bár a nyak a sok munkától, a sok üléstől is rendkívül merevvé válhat, komoly izomfájdalmak jelenhetnek meg ilyen esetekben, de rendszerint a nyakon és a gerincen is képes megmutatkozni a túl sok stressz, az ebből fakadó teher. A lelki teher ugyanis meglepő, de testileg is képes kivetülni, ezáltal súlyos izomgörcsök, extrém esetben gerincsérv is kialakulhat.


5. Vérnyomás problémák

Sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy miért is van problémájuk a vérnyomásukkal. Nincsenek elhízva, mozognak, odafigyelnek a táplálkozásukra, de mégis gyógyszert kell szedniük rá. Megsúgjuk: a háttérben lelki eredetű problémák állhatnak. A vérnyomás általában akkor problémás, ha félünk a felelősségvállalástól, ha elmenekülnénk az adott helyzetből, és emiatt folyamatosan felspannolt állapotban van a szervezetünk. Próbáljuk normalizálni a helyzetet!

+1. Allergia

Sokan nem értik, hogy miután éveken át egészségesek voltak, miért jön elő egyik napról a másikra az allergia. Ennek az oka is egyfajta lelki teher, aminek fontos utánajárni, hiszen az allergia hátterében álló dolog rendszerint a probléma alapjaként is szolgál. Elszakadás, undor, súlyos vétkek vagy terhek, egy kellemetlen helyzet, ezek mind allergiássá tehetnek minket bizonyos dolgokra.
1 hozzászólás

Natasha

5 éve, 8 hónapja és 27 napja

Szerintem a legtöbb betegség az lelki problémák miat alakul ki.

válasz erre