24 °C
tiszta égbolt
2025. június 29., vasárnap
Péter, Pál

5+1 alternatíva a cukor helyettesítésére

2016. március 05.
6.7791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokan képtelenek lefogyni, vagy többek között ennek érdekében is megváltoztatni az életmódjukat, holott a legtöbb embernek bőven elegendő lenne az, ha kivonná a cukrot és még néhány apróságot az étrendjéből. Mindezzel csak az a probléma, hogy sokan még arra is lusták, hogy utánanézzenek: léteznek-e, és ha igen, akkor milyen alternatívái a cukor egészséges helyettesítésének a mindennapokban. Ehhez nyújtunk most segítséget az alábbiakban:
 




1. Stevia

Egyre több egészségesebb üdítőben és sportitalban figyelhető meg a stevia jelenléte, amely több százszor édesebb a cukornál, és miközben kalóriaértéke nulla, még a vércukorszintet sem emeli meg. A stevia egyébiránt egy Dél-Afrikában őshonos növény, amely az egyik legesélyesebb alternatívája lehet a jövőben a cukor helyettesítésének, habár alkalmazása egyelőre még gyerekcipőben jár.

2. Agave szirup

A tequilához használt növényből nyert szirup is hatásos cukorpótló, hiszen magas fruktóztartalma mellett alacsony glikémiás indexszel bír, és a vércukorszint zuhanását sem idézi elő. Habár mennyiség szerint az agave kalóriatartalma magasabb a cukorénál, ellenben mivel lényegesen édesebb, ezért sokkal kevesebb is elegendő belőle.

3. Nyírfacukor

A nyírfacukor felénk a legkönnyebben beszerezhető cukorpótló, amit nem nyírfából, hanem többnyire kukoricarostból nyernek. Az anyag lényegesen édesebb a cukornál, de kalóriatartalma a felére tehető, sőt még a fogak egészségének is jót tesz, de nem ajánlott belőle túl sokat használni, mert hasmenést okozhat.



4. Kókuszcukor

A kókuszpálma virágjából nyert édesítő az állagát és ízét tekintve leginkább a barna cukorhoz hasonló, de nem csak édesít, hanem nagyon sok ásványi anyagot, így vasat, cinket, kalciumot és egyebeket is tartalmaz, amelyek képesek lassítani a glükóz felszívódását, és ezért is ajánlott annyira a cukor helyettesítésére.

5. Juharszirup

A juharfa nedvéből származó juharszirup ugyan nem olcsó, ellenben rendkívül hatásos édesítőszer, amely érdekesen füstös mellékízzel rendelkezik, ennek köszönhetően pedig nem csak édesítéshez, illetve édes ételekhez, hanem sós ízekhez is használható. Nagyon sok ásványi anyag tartalma mellett kiváló cink és mangánforrás, de antioxidánsok is találhatók benne.

+1. Méz

A legtöbb ember a cukor helyettesítését általában mézzel kezdi, mert könnyen elérhető, és a teában egyáltalán nem furcsa az íze sem. Hasznos édesítőszer, amely nem csak természetes, hanem sok cinket, rezet és krómot tartalmaz, ezáltal képes elősegíteni a vércukorszint kordában tartását, és mivel sok antioxidáns van benne, a bélrendszernek és immunrendszerünk védelmének is nagyon jó hasznára lesz.
4 hozzászólás

Kunoichi

10 éve, 1 hónapja és 13 napja

Köszönöm!

válasz erre

Natasha

10 éve, 1 hónapja és 13 napja

Kókuszcukrot még nem is láttam. meglepett smiley A többit ismerem.

válasz erre

csillucs

10 éve, 1 hónapja és 14 napja

Méz és nyírfacukor nálam ezek mennek ha édesítésről van szó.

válasz erre

Móni

10 éve, 1 hónapja és 14 napja

Én xilitet szoktam használni. De süteményekbe még mindig inkább cukrot.

válasz erre