14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

4 bombabiztos tipp, ha muszáj felébresztened a kisbabád!

2022. január 22.
63.1341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A kisbabákat a lehető legrosszabb felébreszteni édes álmokból, ám vannak olyan élethelyzetek, amikor muszáj kockáztatni és felrázni a kicsit, ám ebben az esetben sem mindegy, hogy miként cselekszünk. Babakorban teljesen természetes, ha a csemeténk szinte egész álló nap szunyókál, ilyenkor ugyanis regenerálódik a szervezete és az alvás elősegíti a gyorsabb agyműködést is. Azokban a helyzetekben, amikor viszont kivédhetetlen a felrázás, a következő tippeket tudnánk javasolni.


Fokozatosan jelenítsd meg a fényt!

Felkeltés előtt csinálj úgy, mintha napfelkelte lenne! Ehhez szépen lassan fel is húzhatod a sötétítő redőnyt vagy egyszerűen a függönnyel és a fényekkel is játszhatsz. A villanykapcsolót ne használd azonnal, legyen ideje a babának feleszmélni, mert ha nem, az biztos síráshoz vezet! Esetleg az is jó ötlet lehet, ha veszel egy enyhe, tompa fényű lámpát, ami hosszú időn keresztül a szolgálatodra lesz.

4 bombabiztos tipp, ha muszáj felébresztened a kisbabád! - 2. kép

Masszírozd a picit!

A masszázst kezd el még akkor, amikor a baba alszik! Enyhe, ám határozott mozdulatokat alkalmazz, a kellemes nyomkodásra garantáltan felkel majd magától is. Ez remek akkor is, ha alapjában véve nyügösen kell a kicsi, ilyenkor ugyanis alvás után maga a testmasszázs lazító hatással lesz rá. Nem kizárt a plusz műsor, de egy próbát igazán megérdemel ez az egyszerű trükk is.

4 bombabiztos tipp, ha muszáj felébresztened a kisbabád! - 3. kép

Szabadítsuk meg a komfortzónájától!

Amennyiben használunk pólyazsákot, melegítős ágyat vagy egy ringatós verziót, próbáljuk még alvó állapotban egy kényelmetlenebb közegbe tenni. A gyermek ugyanis álmában észlelni fogja az állapotváltozást, aminek okán akár saját magát is felébresztheti majd, hogy így tudatosabban tudja észlelni a körülötte lévő dolgokat.

4 bombabiztos tipp, ha muszáj felébresztened a kisbabád! - 4. kép

Időzíts, alakíts ki egy alvási rutint!

Abban az esetben, ha nem annyira kaotikus az életetek, nincs minden teljesen időhöz kötve, akkor sem rossz, ha keretet szabsz a gyerkőc alvásának, már amennyire ez kivitelezhető. Legyen kialakítva rutinotok és ne félj akár apránként alakítani a napi szokásokon! Ezek az apróságnak tűnő dolgok is igen sokat segíthetnek, hogy a kicsi rutinosabb és kevésbé sírós, fáradt legyen egy-egy nem várt ébresztőnél.

Ezeknél a tippeknél vannak gyors megoldások, de a legtöbbje hozzászoktatás kérdése. Nincs értelme természetesen ezeket alkalmaznod, ha úgy látod, hogy a babád alvó állapotában is el tudod intézni az ügyes-bajos dolgaid, ám mentőövként kiváló segítségek lehetnek, többféle élethelyzetben is.
1 hozzászólás

Gizus

2 éve, 4 hónapja és 11 napja

Babát sosem keltettem fel szándékosan. Nem us tudom, hogy van e ilyen helyzet.

válasz erre