A dél-amerikai csodagyümölcs: az acai bogyó
A dél-amerikai esőerdőkben őshonos acai pálma gyümölcse, kísértetiesen hasonlít az áfonyára, de hatásában sokkal szerteágazóbb, mint a szintén szuperfoodként ismert, itthon is termő társa. Az acai bogyó remek antioxidánsforrás, alacsony a kalóriatartalma. Emésztésjavító, amit a magas rosttartalmának köszönhet, megtalálható benne az omega-3 zsírsav is és a rendszeres fogyasztásával még a vércukorszint megfelelő működését is segíteni tudja. A magas kálciumtartalma pedig, jó hatással van a csontozatra. A sokszínű tulajdonságokkal rendelkező csodabogyó ráadásul, még egy különleges összetevőt is rejt, az antociánokat, amik által a szervezetben lévő gyulladásokat is csökkenteni tudja. A gyümölcs mindezek mellett a bőrre, a hajra és a fogazatra is jótékony hatású, amit az antioxidáns komplexitásának köszönhet.
A smoothiek kedvelt összetevője: a búzafű
A búzafű egy olyan növény, aminek a jótékony hatásairól már évtizedek óta hallani lehet, de szuperfoodként még csak néhány éve kezdték el emlegetni. Napjainkban leginkább, a smoothiek egyik plusz összetevőjeként ismerhetjük, ugyanis önmagában vagy csak vízzel vegyítve nem igazán a legkellemesebb élelmiszerek egyike. A magas klorofilltartalmú növény magában foglal még, egy nagyobb mennyiségű, C-, A- és E-vitamint is, de a magnézium - és a kálciumtartalma is igen magas. Ez a szuperfood, segít csökkenteni az oxidatív stressz felszabadulását a szervezetben és mindezek mellett, a bőr egyik legjobb barátja is.
Az avokádó
A babérfélék családjába tartozó növény, gyümölcs és zöldség is egyben. A jóféle zsírokban gazdag krémes állagú zöldségből szendvicskrémeket, köreteket és különféle szószokat is kreálhatunk. Szív- és érrendszeri problémák esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A vitamintartalma is igen magas és antioxidánsokban is bővelkedik. A mexikói gyökerekkel rendelkező növény B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, kálciumot és magnéziumot is egyben. A növénnyel kapcsolatban az talán kevésbé ismert, hogy afrodiziákum is és rendkívül könnyen csíráztatható. Az avokádóból készült legkedveltebb krém pedig nem más, mint a guacamole, aminek egy egyszerűbb elkészítéséhez limera, fokhagymára, sóra és borsra van szükség.