4 °C
borús égbolt
2024. december 09., hétfő
Natália

3 szuperfood, amire mindenkinek szüksége lehet

2020. június 20.
30.7581
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A szuperfoodokként ismert élelmiszerek az elmúlt években számottevő rohamossággal kerültek fel a legnépszerűbb ételek listájára. Elsősorban azok az élelmiszerek tekinthetőek szuperfoodnak, amelyek koncentráltan tartalmaznak nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat egyaránt. Ezeket az élelmiszereket bátran kombinálhatjuk egymással is, de amennyiben lehetőségünk van rá, mindenképpen fogyasszuk őket rendszeresen, önmagukban is, hogy minél inkább kiélvezhessük ezeknek az ételeknek a jótékony egészségügyi hatásait. De melyek ezek az élelmiszerek? Néhány ilyen titulussal illetett ételt, most részletesebben be is mutatunk.


A dél-amerikai csodagyümölcs: az acai bogyó

A dél-amerikai esőerdőkben őshonos acai pálma gyümölcse, kísértetiesen hasonlít az áfonyára, de hatásában sokkal szerteágazóbb, mint a szintén szuperfoodként ismert, itthon is termő társa. Az acai bogyó remek antioxidánsforrás, alacsony a kalóriatartalma. Emésztésjavító, amit a magas rosttartalmának köszönhet, megtalálható benne az omega-3 zsírsav is és a rendszeres fogyasztásával még a vércukorszint megfelelő működését is segíteni tudja. A magas kálciumtartalma pedig, jó hatással van a csontozatra. A sokszínű tulajdonságokkal rendelkező csodabogyó ráadásul, még egy különleges összetevőt is rejt, az antociánokat, amik által a szervezetben lévő gyulladásokat is csökkenteni tudja. A gyümölcs mindezek mellett a bőrre, a hajra és a fogazatra is jótékony hatású, amit az antioxidáns komplexitásának köszönhet.




A smoothiek kedvelt összetevője: a búzafű

A búzafű egy olyan növény, aminek a jótékony hatásairól már évtizedek óta hallani lehet, de szuperfoodként még csak néhány éve kezdték el emlegetni. Napjainkban leginkább, a smoothiek egyik plusz összetevőjeként ismerhetjük, ugyanis önmagában vagy csak vízzel vegyítve nem igazán a legkellemesebb élelmiszerek egyike. A magas klorofilltartalmú növény magában foglal még, egy nagyobb mennyiségű, C-, A- és E-vitamint is, de a magnézium - és a kálciumtartalma is igen magas. Ez a szuperfood, segít csökkenteni az oxidatív stressz felszabadulását a szervezetben és mindezek mellett, a bőr egyik legjobb barátja is.




Az avokádó

A babérfélék családjába tartozó növény, gyümölcs és zöldség is egyben. A jóféle zsírokban gazdag krémes állagú zöldségből szendvicskrémeket, köreteket és különféle szószokat is kreálhatunk. Szív- és érrendszeri problémák esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A vitamintartalma is igen magas és antioxidánsokban is bővelkedik. A mexikói gyökerekkel rendelkező növény B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, kálciumot és magnéziumot is egyben. A növénnyel kapcsolatban az talán kevésbé ismert, hogy afrodiziákum is és rendkívül könnyen csíráztatható. Az avokádóból készült legkedveltebb krém pedig nem más, mint a guacamole, aminek egy egyszerűbb elkészítéséhez limera, fokhagymára, sóra és borsra van szükség.
1 hozzászólás

krisztike

4 éve, 10 hónapja és 8 napja

Avokádót szeretem, a másik kettőt nem használtam még.

válasz erre